Cuba | A fost adoptată o lege privind bunăstarea animalelor ce permite în continuare luptele de cocoși

  • 11 Aprilie 2021 09:26
Cuba | A fost adoptată o lege privind bunăstarea animalelor ce permite în continuare luptele de cocoși

Cuba a publicat sâmbătă un decret-lege privind bunăstarea animalelor, primul din istoria țării, ce prevede amenzi pentru maltratarea animalelor, dar care permite în continuare luptele de cocoși și sacrificii religioase, transmite AFP.

Noua lege este văzută ca o victorie de societatea civilă cubaneză, care vede pentru prima dată una din cererile sale transpusă în lege.

Pe 7 aprilie 2019, aproximativ 500 de persoane au mărșăluit în Havana pentru a cere o lege pentru protejarea animalelor, primul protest independent și non-politic autorizat vreodată de statul cubanez.

În februarie, aproximativ 20 de activiști pentru drepturile animalelor s-au adunat din nou în fața ministerului Agriculturii.

"Stabilirea unor dispoziții normative care să garanteze bunăstarea animalelor și să contribuie la conștientizarea populației noastre cu privire la îngrijirea și respectul față de animale este o cerere a societății noastre", subliniază decretul-lege publicat de Consiliul de Stat.

Obiectivul urmărit este acela de a "ajunge la o relație armonioasă între ființele umane și restul speciilor, ca o condiție indispensabilă pentru existența tuturor".

În articolul 9, textul "interzice oamenilor să provoace confruntarea între animale de orice specie, cu excepția cazurilor excepționale aprobate de autoritatea competentă".

Luptele de câini sunt, prin urmare, interzise, dar cele de cocoși, o tradiție profund înrădăcinată în Cuba, unde chiar proprietatea familiei lui Fidel Castro deținea o arenă dedicată acestei activități, continuă să fie autorizate dacă se desfășoară în cadrul unor cluburi specifice, supravegheate de stat.

Sacrificiile de animale continuă să fie permise în cadrul santeria, religie sincretică originară din Nigeria, adusă în Cuba de sclavi. Cu toate acestea, decretul prevede că "sacrificiul animalelor trebuie efectuat cu compasiune și rapiditate, pentru a evita durerea și stresul".

Noua legislație consideră drept animale protejate "toate mamiferele, păsările, albinele, reptilele, peștii, moluștele, crustaceele și amfibienii" și definește bunăstarea animalelor ca fiind "starea adecvată, din punct de vedere fizic și mental, a unui animal în condițiile sale de viață și moarte".

Animalele "trebuie susținute, îngrijite și protejate de om" se afirmă în decretul-lege ce prevede amenzi pentru maltratare cuprinse între 500 și 4.000 de pesos (între 21 și 167 de dolari).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău