Cuba a autorizat supravegherea electronică fără acordul unui judecător

  • 28 Noiembrie 2019 09:53
Cuba a autorizat supravegherea electronică fără acordul unui judecător

Cuba a autorizat supravegherea electronică în anchetele penale fără a fi nevoie de acordul unui judecător, ceea ce atras critici din partea SUA, care acuză Havana că prin această măsură intenţionează să spioneze opozanţii şi turiştii, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit Monitorului Oficial de la Havana, această evoluţie a legii vizează adaptarea textelor legislative ''la prevenirea şi la lupta contra spălării de bani şi finanţării terorismului''.

Pe 18 noiembrie, Codul penal cubanez a fost modificat şi prevede acum ''tehnici speciale de anchetă''. Printre acestea figurează ''infiltrarea'', utilizarea ''supravegherii electronice'' şi urmărirea transporturilor care ar putea conţine material considerat drept ilegal.

Conform textului legislativ modificat, anchetatorul poate solicita o autorizaţie procurorului general al Cubei înainte de a pune în practică o ''supraveghere electronică'' pentru o durată de şase luni, care poate fi extinsă cu o perioadă similară.

''Acest lucru există în toate ţările lumii, dar în Cuba nu era reglementat. Diferenţa este că în alte părţi este nevoie de autorizaţie de la un judecător, în timp ce în Cuba asta se rezolvă între Poliţie şi Parchet'', a explicat pentru AFP expertul în drept constituţional Julio Fernandez Estrada.

''Supravegherea electronică'' autorizează anchetatorii să ''asculte şi să înregistreze conversaţii'', să localizeze şi să urmărească (suspecţi), să realizeze fotografii şi înregistrări video şi să pună sub ascultare toate tipurile de comunicaţii, a explicat el.

Secretarul de stat adjunct american responsabil pentru America Latină, Michael Kozak, a criticat această evoluţie a dreptului cubanez. ''Regimul castrist a promulgat o nouă lege care permite supravegherea în Cuba. Regimul poate urmări, supraveghea şi plasa pe oricine sub ascultare în Cuba sub pretextul că 'reduce infracţionalitatea'. În statul poliţienesc al lui Castro, a gândi diferit este considerat o crimă'', a scris Kozak pe Twitter.

Administraţia Trump a înăsprit embargoul impus Cubei în 1962 de SUA, acuzând guvernul cubanez de oprimarea propriului popor şi de sprijinirea militară a regimului condus de Nicolas Maduro în Venezuela.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
0,24 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:0,5 m/s
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
0 °C
Tue
1 °C
Wed
3 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău