Cuba a autorizat supravegherea electronică fără acordul unui judecător
-
28 Noiembrie 2019 09:53
Cuba a autorizat supravegherea electronică în anchetele penale fără a fi nevoie de acordul unui judecător, ceea ce atras critici din partea SUA, care acuză Havana că prin această măsură intenționează să spioneze opozanții și turiștii, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Potrivit Monitorului Oficial de la Havana, această evoluție a legii vizează adaptarea textelor legislative ''la prevenirea și la lupta contra spălării de bani și finanțării terorismului''.
Pe 18 noiembrie, Codul penal cubanez a fost modificat și prevede acum ''tehnici speciale de anchetă''. Printre acestea figurează ''infiltrarea'', utilizarea ''supravegherii electronice'' și urmărirea transporturilor care ar putea conține material considerat drept ilegal.
Conform textului legislativ modificat, anchetatorul poate solicita o autorizație procurorului general al Cubei înainte de a pune în practică o ''supraveghere electronică'' pentru o durată de șase luni, care poate fi extinsă cu o perioadă similară.
''Acest lucru există în toate țările lumii, dar în Cuba nu era reglementat. Diferența este că în alte părți este nevoie de autorizație de la un judecător, în timp ce în Cuba asta se rezolvă între Poliție și Parchet'', a explicat pentru AFP expertul în drept constituțional Julio Fernandez Estrada.
''Supravegherea electronică'' autorizează anchetatorii să ''asculte și să înregistreze conversații'', să localizeze și să urmărească (suspecți), să realizeze fotografii și înregistrări video și să pună sub ascultare toate tipurile de comunicații, a explicat el.
Secretarul de stat adjunct american responsabil pentru America Latină, Michael Kozak, a criticat această evoluție a dreptului cubanez. ''Regimul castrist a promulgat o nouă lege care permite supravegherea în Cuba. Regimul poate urmări, supraveghea și plasa pe oricine sub ascultare în Cuba sub pretextul că 'reduce infracționalitatea'. În statul polițienesc al lui Castro, a gândi diferit este considerat o crimă'', a scris Kozak pe Twitter.
Administrația Trump a înăsprit embargoul impus Cubei în 1962 de SUA, acuzând guvernul cubanez de oprimarea propriului popor și de sprijinirea militară a regimului condus de Nicolas Maduro în Venezuela.