Cu susținerea Japoniei, a fost inaugurat Laboratorul de Digitalizare a Fondului de Carte al Bibliotecii USM

  • 14 Mai 17:19
Cu susținerea Japoniei, a fost inaugurat Laboratorul de Digitalizare a Fondului de Carte al Bibliotecii USM

Într-o ceremonie solemnă desfășurată marți, Universitatea de Stat din Moldova a inaugurat Laboratorul de Digitalizare a Fondului de Carte al Bibliotecii USM. Inițiativa a fost posibilă datorită parteneriatului cu Ambasada Japoniei la Chișinău. Laboratorul este echipat cu tehnologie de ultimă generație, ce permite transcrierea în format digital a volumelor de cărți, a lucrărilor științifice și a manuscriselor din colecția bibliotecii, precum și a altor opere de valoare culturală, transmite IPN.

Proiectul pentru crearea bibliotecii digitale în cadrul Universității de Stat din Moldova” a fost finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului de Granturi în domeniul culturii „Kusanone”. Din contul grantului de 70,8 mii de dolari s-au achiziționat echipamente pentru scanarea cărților și gestionarea datelor (scannere în format A2, A3, computere, server, surse de alimentare neîntreruptibilă).

Prezent la evenimentul de inaugurare, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, și-a manifestat speranța că cooperarea inter-universitară Japonia – Republica Moldova va spori și se va extinde pe măsură ce țara se apropie de Uniunea Europeană. „Am auzit multe despre excelența profesorilor moldoveni și genialitatea studenților acestora, sunt bucuros și mândru că Japonia a putut contribui la digitalizarea Universității de Stat din Moldova, care este emblema cercetărilor academice și a învățământului superior din Republica Moldova”, a spus ambasadorul.

La rândul său, rectorul USM, Igor Șarov, a mulțumit Guvernului nipon și Ambasadei Japoniei la Chișinău pentru încrederea în capacitatea USM de a dezvolta Proiectul de digitalizare, ce vine să complementeze și să arate rolul universității noastre într-o lume a dezvoltării și a digitalizării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău