Cu suportul Uniunii Europene, Întreprinderile Mici și Mijlocii vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică

  • 09 August 2022 13:14
Cu suportul Uniunii Europene, Întreprinderile Mici și Mijlocii vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică

Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică în baza unui program elaborat de Ministerul Economiei și susținut de Uniunea Europeană. Acest program, care a fost lansat astăzi la Chișinău, are ca scop sporirea productivității și gradului de performanță în sectorul energetic alternativ. Fiecare beneficiar al programului va obține o asistență nerabursabilă în valoare de până la 2 milioane de lei, susțin organizatorii.

Prim-ministra Natalia Gavrilița, prezentă la eveniment, a declarat că banii pentru realizarea obiectivelor propuse vor fi acordați de către Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației de Dezvoltare Antreprenorială (ODA), sub formă de grant, care va constitui 50% din valoarea proiectului investițional. În același timp, acesta nu va depăși suma de 2 milioane de lei per beneficiar pentru acțiuni de retehnologizare, printre care: automatizarea și robotizarea procesului de producție, modernizarea liniilor tehnologice existente, soluții IT și reutilarea cu echipamente performante, fapt ce va permite reducerea substanțială a consumului de energie. Natalia Gavriliță.

„Asistența nerambursabilă din partea statutului care constituie 50% din valoarea proiectelor investiționale, și nu poate depăși suma de două milioane de lei sau 1,5 milioane pentru utilaje și echipamente pentru producerea energiei regenerabile, va asigura reducerea consumului de energie cu 15% față de cel existent”, a spusb Natalia Gavriliță.

Programul este destinat Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM) care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova și care au o experiență de până la doi ani. Totodată, agenții economici vizați trebuie să aibă achitate integral impozitele și să nu aibă înregistrate restanțe față de bugetul public la data aplicării.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Gaibu, prezent la conferința de prezentare a proiectului a spus că Republica Moldova are toate ingredientele necesare ca să obțină plusvaloare în procesul de eficientizare tehnologică.  

„Tehnologia trebuie să fie un moment și un element al acestui program de dezvoltare a antreprenoriatului. Aici trebuie să se conțină acele acțiuni care vor duce la îmbunătățirea acestui mediu, deblocarea acelor elemente care împiedică să facem inovații cât mai rapid și eficient. Vreau ca universitățile să înceapă să facă startup-uri împreună cu studenții, și studenții la sfârșitul studiilor să aibă un business care să dea rezultate”, a precizat Sergiu Gaibu.

Programul va mai oferi un suport nerambursabil de 1 milion 500 mii lei pentru procurare de utilaj, echipament și instalații de valorificare a resurselor energetice. În ambele proiecte de subvenționare, pentru a obține acești bani, întreprinderile trebuie să vină cu o contribuție proprie de 50% din valoarea proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău