Luminița Odobescu salută organizarea conferinței interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina
-
24 Iunie 2024 15:00
Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, evocând contextul de securitate și deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.
„Salut organizarea, mâine, a conferinței interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova pentru a deschide oficial ușa negocierilor, ancorând Ucraina și Republica Moldova pe calea ireversibilă spre aderarea la UE”, a spus Odobescu, în cadrul unor scurte declarații de presă anterioare reuniunii de la Luxemburg, transmite caleaeuropeana.ro.
„În contextul actual de securitate, este foarte important să avem o abordare strategică asupra Mării Negre. De aceea, voi solicita un comunicat comun al Serviciului de Acțiune Externă și al Comisiei Europene privind abordarea strategică față de regiunea Mării Negre”, a mai precizat ministrul român de externe.
Subliniind că situația de securitate rămâne delicată și că vara acestui an va fi “critică” în ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, șefa diplomației române a pledat pentru un acord rapid privind punerea în aplicare a Facilității europene de pace și privind utilizarea veniturilor excepționale din activele înghețate ale Rusiei pentru sprijin militar pentru Ucraina.
„Este foarte important ca UE să își intensifice sprijinul militar. România a decis să transfere un sistem Patriot către Ucraina”, a amintit ea.
Ministrul de externe, Luminița Odobescu, participă luni, la Luxemburg, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), unde se va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, evoluțiile din Georgia.
În ceea ce privește aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat cadrul de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, o decizie procedurală subsecventă acordului politic de principiu încheiat săptămâna trecută, sub mandatul președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.
Astfel, marți, 25 iunie, vor începe Conferințele interguvernamentale cu cele două țări.