CU MINTEA DESCHISA | Cum am arăta astăzi ca indivizi și ca umanitate dacă am învăța să ne acceptăm istoria cu toate fațetele ei?
-
21 Mai 2020 10:20
Acolo unde astăzi pe strada Alexandru cel Bun din Chișinău e o școală auto și cineva învață regulile circulației rutiere, acum o sută de ani o fată de la țară își împlinea visul de a deveni croitoreasă.
Locurile prin care trecem zi de zi, clădirile și monumentele pe care le vedem ar putea păstra memoria unor evenimente și a unor destine, unele cunoscute, altele uitate. De când lumea, oamenii au căutat cum să păstreze memoria unor fapte și cum s-o ignore pe a altora.
Cum am arăta astăzi ca indivizi și ca umanitate dacă am învăța să ne acceptăm istoria cu toate fațetele ei? Și atunci când am fost învingători, dar și când am fost învinși, când am fost victime și când am fost agresori. Ghidul audio Trans-History readuce la viață istoria evreilor din Chișinăul secolului XX.
Este o hartă interactivă on-line pe care sunt marcate locurile importante pentru istoria evreilor din Chișinău și conține informații text și audio ce combină date istorice și mărturii ale 13 supraviețuitori ai Holocaustului. Despre cum un astfel de proiect poate contribui la întregirea și integrarea memoriei noastre istorice și cum poate fi o sursă de inspirație și pentru alte aspecte ale istoriei, povestim azi, cu mintea deschisă cu Ion Ungureanu, coordonatorul programul Trans-History din Chișinău și Zinaida Bolea, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova, psihanalist.