Cu cât războiul durează mai mult, cu atât Rusia pierde mai mult / Opinii

  • 15 Martie 2022 08:21
Cu cât războiul durează mai mult, cu atât Rusia pierde mai mult / Opinii

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, spune că Rusia este complet dezavantajată de prelungirea războiului, iar menținerea sancțiunilor occidentale pentru o perioadă îndelungată de timp va arunca țara într-un faliment total. În același timp, guvernarea de la Chișinău spune că Republica Moldova, în contextual acestui conflict militar, se ghidează strict de principiul neutralității prevăzut în Constituție și ajută poporul ucrainean prin adăpostirea refugiaților, notează IPN.

Reprezentanții guvernării de la Chișinău spun că Republica Moldova nu este în drept să vină cu pronosticuri privind evoluția negocierilor moldo-ucrainene. În calitate de stat neutru, principala preocupare a guvernanților este buna gestionare a crizei refugiaților, Republica Moldova fiind, în prezent, statul cu cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor.

„Noi nu suntem implicați în acest conflict militar, chiar dacă țara noastră este vulnerabilă pentru că suntem în imediata apropiere. Din practica internațională, astfel de negocieri sunt extrem de dure, contează mult capacitățile negociatorilor. Acum suntem în faza activă de escaladare a lucrurilor. Negocierile de acest gen ar trebui să aibă loc cu implicarea altor state, care au experiență pe negocierea unor astfel de conflicte și atunci cred că lucrurile s-ar mișca. În Republica Moldova există multă informație falsă, date eronate, chem cetățenii să se informeze doar din surse oficiale. Avem un război informațional pe bune”, a spus deputatul PAS, Ana Racu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În același context, fostul ministru al apărării, Anatol Șalaru a menționat că, deocamdată, ucrainenii sunt în avantaj față de Rusia, care s-a discreditat la nivel internațional, manifestând lipsă de viziune și arătând lumii o armată dezorientată și slab pregătită.

„Nu cred că poporul ucrainean îi va permite lui Zelensky să facă în fața agresorului rus concesii. Ucrainenii ar discuta renunțarea la ideea de aderare la NATO în schimbul unor garanții de securitate. Dar în rest, Ucraina nu renunță la nimic și nici nu e pusă în situația de a renunța. Majoritatea cetățenilor europeni și din SUA cer de la liderii lor să susțină Ucraina, să dea armament, să-l oprească pe Putin. Ucrainenii au suficienți militari ca să se opună invaziei ruse. Nu are Rusia acum atâția militari. Pentru a ocupa un oraș ca Kievul e nevoie de 700 de mii de militari. Cu cât mai mult durează războiul și cu cât mai multe pierderi suferă Rusia, cu atât mai mult slăbesc cerințele inițiale. Sancțiunile nu vor slăbi și Rusia riscă să intre în default”, a spus ex-ministrul apărării, Anatol Șalaru.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari se arată sceptic că China va interveni de partea Rusiei în acest război. Opinia a fost expusă după ce presa americană a anunțat recent că Moscova ar fi cerut Beijingului sprijin militar. China a calificat informația drept „dezinformare”.

„Până la un tratat de pace, Putin vrea să distrugă cât mai mult Ucraina. Putin a înțeles că nu poate lichida statalitatea Ucrainei, de asta împușcă în civili, în infrastructură, ca pentru Ucraina să devină cât mai greu să se restabilească. În plus, pe Putin îl interesează cât de rapid vor fi ridicate sancțiunile. Miza lui Zelensky este că să aibă parte de susținerea Occidentului, măcar cu armament și cu toată susținerea opiniei publice, să poată trece la contra-atac. Rusia pierde cu fiecare zi de război. Nu cred că China se va implica, ținând cont de istoricul acestui popor. China înțelege că cu cât mai mult slăbește Federația Rusă și Occidentul, cu atât mai bine. Mai ales că din punct de vedere economic China este mult mai legată de SUA”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, de la începutul războiului (24 februarie) 90 de copii au fost uciși în urma bombardamentelor, iar peste 100 au fost răniți.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău