Cu cât crește pulsul în timpul unui meci

  • 08 Octombrie 2017 13:58
Cu cât crește pulsul în timpul unui meci

Urmărirea competițiilor sportive la televizor 'stresează' inima la fel de mult ca o alergare scurtă, conform concluziilor unui studiu, scrie Agerpres

Cercetarea realizată în Canada a descoperit că pulsul poate crește de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci sau în ultimele minute ale competiției, indiferent de gradul de pasiune pe care îl resimte o persoană față de echipa pe care o urmărește.

Oamenii de știință au utilizat sisteme de monitorizare a activității cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atât la televizor cât și în arena sportivă.

Pulsul celor care au vizionat live competițiile a crescut cu 110% în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazul persoanelor care au urmărit meciurile de la distanță a crescut cu 75%.

Studiul, publicat în 'Canadian Journal of Cardiology', cuprinde și recomandări adresate medicilor. Potrivit acestora, pacienții împătimiți de evenimente sportive care prezintă un risc de boli cardiovasculare trebuie să fie conștienți de simptomele pe care le pot experimenta în timpul meciurilor.

„Analiza noastră efectuată asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului susțin ideea că nu rezultatul competiției este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoțional la stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense”, a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute.

Anterior efectuării analizei, participanților li s-a cerut să completeze un chestionar privind starea generală de sănătate și să indice gradul de pasiune pe care îl manifestau față de echipa cu care țineau și care urma să joace.

În urma cercetării, s-a descoperit că 'scorul pasiunii' nu a relevat o corelație semnificativă cu schimbările observate la nivelul pulsului.

Într-un articol care însoțește studiul, experții au menționat că riscul de evenimente cardiovasculare a fost „foarte înalt în arenă și în momentele dramatice, precum perioadele de prelungiri”.

„Pacienții cu risc ar trebui avertizați cu privire la potențialele simptome cardiovasculare și ar trebui să fie instruiți să ceară ajutor medical imediat în cazul în care simptomele se agravează”, a precizat specialiștii.

O cercetare anterioară a identificat o creștere a cazurilor de infarct și de accidente vasculare cerebrale în rândul olandezilor în ziua în care echipa națională de fotbal a Olandei a fost eliminată de la Campionatul European de Fotbal din 1996, precizează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău