CSM va verifica activitatea membrilor desemnați în Consiliul INJ
-
05 Mai 2020 10:35
Consiliul Superior al Magistraturii intenționează să verifice prestația a trei judecători pe care i-a desemnat în componența Consiliul Institutului Național de Justiție. Este vorba despre judecătorii Victor Burduh (Curtea Supremă de Justiție), Viorica Mihaila (Curtea de Apel Chișinău) și Ghenadie Pavliuc (vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău). Subiectul a fost discutat marți, 5 mai, la ședința CSM, transmite IPN.
Dorel Musteață, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a propus introducerea acestui subiect pe ordinea de zi a ședinței. Musteață, care este și el membru în Consiliul Institutului Național de Justiție, susține că, în urma mai multor verificări, s-a constatat că judecătoarea Angela Bostan, căreia CSM i-a refuzat desemnarea în Comisia din cadrul INJ, a condus completul de judecători care a examinat cererile de chemare în judecată împotriva CSM depuse de către Mariana Pitic (CSJ), Viorica Mihaila și Ghenadie Pavliuc. Ca urmare a deciziei judecătorești, cei trei magistrați revocați de CSM din calitatea de membri ai Consiliului INJ au fost repuși în funcție.
„Consider că am fost în fața unui conflict de interese, deoarece membrii care au fost puși în funcție de către doamna Bostan au votat-o pe doamna Bostan ca membru a Comisiei de examinare, atribuții care, după cum ați văzut, îi revin Consiliul Institutului Național al Justiției, în viziunea mea. Eu consider că urmau să se abțină”, a notat Dorel Musteață. Potrivit lui, și Victor Burduh a examinat litigii împotriva CSM. „Mai este și altă informație referitor la personalitatea acestor judecători”, a mai spus Musteață.
Potrivit lui, membrii Consiliului Institutului Național de Justiție pot fi revocați de către autoritatea care i-a desemnat, în cazul în care există circumstanțe care exclud posibilitatea de a exercita mandatul. În Consiliul INJ sunt șapte membri desemnați de CSM. În prezent o funcție este vacantă.
Propunerea de a introduce acest subiect pe ordinea de zi nu a fost susținută de majoritatea membrilor CSM. S-a propus ca această chestiune să fie examinată la ședința viitoare, astfel încât membrii Consiliului să reușească să se pregătească.