CSM susține sesizarea Curții Supreme de Justiție privind imixtiunea Executivului în activitatea judecătorească
-
21 Februarie 2017 14:45
Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești trebuie să fie scoasă din subordinea Ministerului Justiției și să trecă în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Discuții în acest sens au avut loc la ședința CSM de astăzi.
La fel, membrii Consiliului au menționat că susțin sesizarea depusă de CSJ la Curtea Constituțională privind funcționarea portalului instante.justice.md, scrie BIZLAW.
Mai exact, plenul CSJ a hotărât să ridice o obiecție de neconstituționalitate, deoarece există un conflict constituțional între puterea judecătorească și puterea executivă, reprezentată de Ministerul Justiției. Membrii CSM vor elabora o opinie prin care își vor exprima susținerea față de sesizarea depusă de CSJ la CCM. De la discuții, însă, a lipsit ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a plecat de la ședință înainte ca subiectul să fie supus dezbaterilor.
În cadrul ședinței s-a discutat ca Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești să treacă în subordinea CSM. Președintele CSM, Victor Micu, a afirmat că urmează să fie elaborată poziția Consiliului în acest sens.
”Nu este corect ca o agenție din subordinea Ministerului Justiție să hotărască soarta în exercitarea atribuțiilor”, a declarat Victor Micu.
În același timp, președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a menționat că nemulțumirile societății civile și ale jurnaliștilor sunt întemeiate, iar dacă Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești va fi scoasă din subordinea Ministerului Justiției și va trece la CSM, situația va fi alta, inclusiv pentru instanțele de judecată.
”Nicio instanța nu are contract cu Centrul de Telecomunicații Speciale. Dacă eu, ca președinte de instanță, vreau să verific dacă în instanță totul este în regulă cu repartizarea aleatorie a dosarelor, nu pot să mă adresez la CTS. Trebuie să mă adresez la Agenție și dacă Agenția consideră că motivul este întemeiat, atunci examinează”, a declarat Mihai Poalelungi.
Amintim că, săptămâna trecută, CSJ a anunțat că rămâne fermă pe poziții și va continua să publice deciziile pe pagina web www.csj.md fără nicio schimbare. Asta după ce, pe portalul instante.justice.md, accesul la informații a fost restricționat, fiind afișat doar numărul dosarului, ceea ce a îngreunat munca jurnaliștilor și a avocaților. După ce în adresa Ministerului Justiției au fost îndreptate mai multe critici din partea societății civile și a jurnaliștilor, viceministrul Nicolae Eșanu a declarat că a fost o eroare a instituției. Totuși, hotărârile instanțelor în continuare sunt depersonalizate.