CSJ a decis că 500 de lei este o sumă echitabilă pentru prejudiciul moral cauzat prin injuria în spațiul public ( Bizlaw)

  • 08 August 2019 16:30
CSJ a decis că 500 de lei este o sumă echitabilă pentru prejudiciul moral cauzat prin injuria în spațiul public ( Bizlaw)

Administratorul unui local a dat în judecată clientul care, după ce a consumat băuturi alcoolice, a devenit agresiv. Și anume, reclamantul a solicitat magistraților să constate încălcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente degradante, a dreptului la respectarea onoarei, demnității și reputației profesionale, și repararea prejudiciului moral în sumă de 10 mii de lei, scrie bizlaw.md

Administratorul unui local a dat în judecată clientul care, după ce a consumat băuturi alcoolice, a devenit agresiv. Și anume, reclamantul a solicitat magistraților să constate încălcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente degradante, a dreptului la respectarea onoarei, demnității și reputației profesionale, și repararea prejudiciului moral în sumă de 10 mii de lei.

Potrivit unei decizii a Curții Supereme de Justiție, pârâtul fiind în stare de ebrietate avansată, a început să încalce ordinea publică, să urce pe catamarane și bărci, să deranjeze alte persoane și să strige la angajații societății. După ce reclamantul, care era administratorului localului, i-a făcut observații, acesta a devenit foarte agresiv, a început să înjure în loc public, în prezența mai multor persoane, inclusiv în prezența angajaților.

Pentru a soluționa conflictul a fost nevoie de intervenția poliției, care a stabilit încălcarea art. 69 și 354 din Codul contravențional și a aplicat o amendă în sumă de 750 lei.

Totuși, judecătorii au menționat că suma prejudiciului moral solicitat este una exagerată, reieșind din criteriul echității, care presupune că despăgubirea pentru prejudiciul moral trebuie să fie justă, rațională și echitabilă, adică trebuie stabilită în așa mod încât să asigure efectiv o compensare suficientă și nicidecum exagerată a prejudiciului cauzat. Astfel, menținând echilibru între daunele efectiv pricinuite și suma acordată, instanța a stabilit că suma de 500 de lei poate fi considerată drept o compensație echitabilă și suficientă pentru prejudiciul suferit, având în vedere principiile compensării echitabile și rezonabile a prejudiciului moral, suferințele morale, starea de stres și frustrare cauzate recurentului.

Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.

Sursa: bizlaw.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău