CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

  • 03 Octombrie 2022 09:12
CSE a dispus prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița a fost prelungită până la 31 octombrie curent. Decizia a fost luată de printr-o decizie a Comisiei Situației Excepționale (CSE) și îi permite uzinei din stânga Nistrului, gestionată de regimul separatist, să activeze și să importe metal uzat din Uniunea Europeană încă o lună.

Hotărârea a fost adoptată prin derogare de la Legea privind protecția mediului înconjurător. La rândul său, Agenția de Mediu la cererea uzinei metalurgice, va efectua mențiunile necesare pe autorizația de mediu privind gestionarea deșeurilor, scrie TRM.md.

CSE, care în perioada stării de urgență poate trece peste anumite proceduri legale, își motivează decizia prin necesitatea „asigurării continuității activității Uzinei de la Râbnița”.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în regiunea transnistreană, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. 

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a admis că acordarea autorizației de mediu face parte dintr-o înțelegere pentru a avea energie mai ieftină. Același lucru l-a confirmat și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a menționat că autoritățile de la Chișinău au condiționat acordarea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița în schimbul menținerii prețului de achiziție pentru energia electrică procurată de la Centrala din stânga Nistrului.

 În prezent, Republica Moldova procură energie electrică în proporție de 67% de la centrala de la Cuciurgan, la prețul de 62,5 de dolari/MWh, pentru luna octombrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău