Crucea Roșie: Peste 410.000 de decese legate de vremea extremă în ultimii 10 ani

  • 17 Noiembrie 2020 17:35
Crucea Roșie: Peste 410.000 de decese legate de vremea extremă în ultimii 10 ani

Patru din cinci catastrofe naturale din ultimii zece ani au fost cauzate de condițiile meteorologice extreme și de evenimente legate de climă, susține World Disasters Report, realizat anual de Crucea Roșie, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Astfel de dezastre, care includ inundații, furtuni și valuri de căldură, au dus la peste 410.000 de decese din 2010, a declarat marți la Geneva Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Grupul de ajutor umanitar estimează că viețile a 1,7 miliarde de persoane au fost perturbate după ce și-au pierdut membrii familiei, casele, animalele, terenurile agricole și mijloacele de trai în urma acestor dezastre.

Din anii 1990, numărul dezastrelor legate de climă și de condițiile meteorologice a crescut cu aproape 35% în fiecare deceniu, potrivit IFRC.

"Prima noastră responsabilitate este de a proteja comunitățile cele mai expuse și mai vulnerabile la riscurile climatice", a precizat secretarul general al IFRC Jagan Chapagain într-o declarație.

"Cu toate acestea, cercetarea noastră demonstrează că lumea eșuează la nivel colectiv să facă acest lucru", a adăugat el.

Organizația sa a criticat faptul că țările care se confruntă cu cele mai multe calamități naturale obțin o pondere insuficientă din fondurile cheltuite pentru adaptarea la schimbările climatice.

Somalia, afectată de secete, inundații, cicloane și boli legate de climă, se află în fruntea listei țărilor cele mai amenințate de schimbările climatice realizată de Crucea Roșie.

Cu toate acestea, această țară africană ocupă doar locul 71 în ceea ce privește cheltuielile pe persoană pentru măsurile de adaptare la schimbările climatice.

"Investirea în capacitatea de adaptare în cele mai vulnerabile locuri este mai rentabilă decât acceptarea unor creșteri continue ale costului răspunsului umanitar", a precizat Chapagain.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău