Crucea Roșie | Mii de migranți, blocați în Bosnia, dorm pe unde pot și unii dintre ei mor

  • 30 Mai 2019 17:55
Crucea Roșie | Mii de migranți, blocați în Bosnia, dorm pe unde pot și unii dintre ei mor

Mii de migranți și refugiați, blocați în Bosnia în drumul lor către Europa de Vest, dorm pe unde pot, în parcuri și în clădiri abandonate, și unii dintre ei mor, a indicat joi Crucea Roșie, relatează agenția Reuters, citat de Agerpres.

Bosnia, ocolită de valul de migranți din 2015, se confruntă acum cu un aflux de migranți care încearcă să ajungă în țări europene mai prospere tranzitând Croația, țară membră a Uniunii Europene. Unii dintre migranți sunt respinși în mod brutal de grăniceri când încearcă să intre în Croația.

Aproximativ 25.000 de persoane din Asia și Africa de Nord au intrat în Bosnia dinspre Serbia și Muntenegru anul trecut și circa 6.000 au sosit în țara balcanică săracă în acest an, potrivit agențiilor bosniace de securitate.

Doar circa 3.500 au fost cazați în centre de tranzit, restul de alte câteva mii de persoane fiind nevoite să doarmă pe unde pot. ''Oamenii dorm în parcuri, în parcări, în clădiri periculoase'', a declarat Indira Kulenovic, directoare de operațiuni în cadrul Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, într-un comunicat. ''Situația este groaznică'', a adăugat ea.

Potrivit reprezentantei Federației, trei migranți care se adăpostiseră într-o clădire părăsită în urmă cu câteva săptămâni au ars de vii după ce o lumânare pe care ei o foloseau a provocat un incendiu. Un migrant a căzut de la etajul superior al unei clădiri în care el locuia, iar altul, cuprins de disperare, și-a dat foc săptămâna trecută, pierzându-și viața.

Voluntari ai Crucii Roșii ajută la pregătirea hranei pentru 3.000 de persoane pe zi în cinci centre pentru migranți pe cuprinsul Bosniei, în timp ce echipe mobile le oferă oamenilor care se deplasează alimente, apă, îmbrăcăminte, pături, consiliere psiho-socială și primul ajutor.

Migranții se expun de asemenea minelor antipersonal rămase din timpul războiului din Bosnia din anii 1990. Bosnia este una dintre cele mai periculoase țări din Europa din punctul de vedere al prezenței minelor antipersonal.

Majoritatea migranților sunt concentrați în orașele vestice Bihac și Velika Kladusa, unde autoritățile spun că resursele sunt suprasolicitate. Ele au cerut închiderea a trei centre de tranzit și mutarea migranților în altă parte.

Bosnia, divizată din punct de vedere etnic, nu are guvern de la alegerile generale de acum șapte luni. Instituțiile de stat responsabile cu problema migrației și azilul funcționează la întreaga capacitate.

''Echipele noastre fac ce pot, dar sunt la limită și situația a ajuns într-un punct critic. Este o criză umanitară'', a afirmat Rajko Lazic, secretar general al Societății de Cruce Roșie din Bosnia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău