Cronologie 2020 | Cutremure cu magnitudinea cu peste 6 pe scara Richter produse la nivel mondial

  • 03 Ianuarie 2021 18:04
Cronologie 2020 | Cutremure cu magnitudinea cu peste 6 pe scara Richter produse la nivel mondial

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs la 3 ianuarie 2021, în Insulele Aleutine, care aparțin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiință (GFZ), potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a mai precizat centrul.


* * *

O serie de cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter au avut loc în 2020:

29 decembrie 2020 - Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs în centrul Croației, care a provocat ample distrugeri în orașul istoric Petrinja, epicentrul seismului. Seismul, care a survenit la o adâncime de 10 km, a fost resimțit și în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanță, dar și în țările învecinate, inclusiv Bosnia și Serbia.

30 octombrie - Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în Marea Egee și a fost resimțit atât în Turcia, cât și în Grecia. Seismul s-a produs în jurul orei 11.50 GMT și a fost resimțit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee și în partea nord-vestică a Mării Marmara.
20 octombrie - O alertă de tsunami a fost declanșată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat inițial la 7,4 grade, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.
8 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în regiunea de est a insulei Papua Noua Guinee, fără ca autoritățile locale să fi raportat victime sau pagube materiale.
1 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific. Nu au fost semnalate pagube

15 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia. Seismul s-a produs la ora 3.41 GMT, fără a fi consemnate victime sau pagube materiale.
1 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune și alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.


21 august - Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri, fiind estimat inițial cu magnitudinea de 6,6.
18 august - Un seism de magnitudine 6,7 și de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanșat o alertă de tsunami și nu au fost semnalate pagube.
1 august - Un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit insula Mindanao, în Filipine. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 473 de kilometri.


17 iulie - Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de "valuri tsunami periculoase" a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localității Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km și a lovit coasta de sud-est în largul localității. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.


23 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 kilometri de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a avut magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter, a fost resimțit în mai multe zone ale țării și s-a activat alerta seismică în capitală. Autoritățile americane au difuzat o alertă de tsunami și pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador și Honduras. Alerta a vizat o suprafață de 1.000 de km în jurul epicentrului mișcării telurice.
18 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 kilometri nord-est de orașul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 de kilometri.
4 iunie - Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce; nu au fost raportate victime și pagube materiale importante.
3 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale și nici victime.

21 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată și slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanței dintre orașele Reno și Las Vegas. Nu au fost raportate victime și nici pagube materiale.

29 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 de kilometri sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime 2 de kilometri.
20 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 kilometri sub fundul Pacificului, la mai puțin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.

13 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 de kilometri sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicția Rusiei. Nu a existat nicio amenințare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.

25 ianuarie - Un număr de 41 de persoane au murit, peste o mie au fost rănite și mai multe clădiri s-au prăbușit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara, și a fost urmat de zeci de replici. A fost resimțit și în Siria și în Iran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău