Croația | Patru arestări pentru presupuse fraude legate de fonduri europene (EPPO). Un fost ministru, printre reținuți

  • 10 Noiembrie 2021 18:43
Croația | Patru arestări pentru presupuse fraude legate de fonduri europene (EPPO). Un fost ministru, printre reținuți

Patru persoane au fost arestate miercuri de poliția croată pentru suspiciuni de fraudare de fonduri europene, a anunțat Parchetul European (EPPO, cu sediul la Luxemburg), în timp ce media de la Zagreb precizează că printre cei reținuți se află un fost ministru, transmite AFP.

Cele patru persoane sunt suspectate de fraude legate de 'procedura publică de achiziție de sisteme informatice', precizează EPPO într-un comunicat.

Infracțiunile ar fi fost comise în cadrul Ministerului dezvoltării regionale și fondurilor europene și la Agenția pentru finanțarea programelor și proiectelor europene (SAFU), scrie Agerpres.

EPPO, care și-a început activitatea în iunie, dispune de o rețea de procurori în 20 de state ale UE. În comunicat, instituția precizează că a întreprins 'activități de urgență pentru a strânge probe' în cooperare cu poliția anticorupție croată.

Conform presei locale, printre cei arestați figurează Gabrijela Zalac, fost ministru al dezvoltării regionale și fondurilor europene, și Tomislav Petric, actualul șef al SAFU.

Ei sunt bănuiți de implicare într-o afacere de dezvoltare a unui software în valoare de 2 milioane de euro, încredințată de minister unei companii locale în 2018, a relatat agenția HINA.

Gabrijela Zalac a fost ministru în guvernul lui Andrej Plenkovic din 2016 până la mijlocul lui 2019 și este membră a partidului la putere HDZ.

Andrej Plenkovic s-a declarat surprins de arestarea Gabrijelei Zalac, dar a afirmat că 'instituțiile judiciare sunt independente și își fac treaba'. 'Munca noastră este să luptăm împotriva corupției', a declarat el în fața presei.

Combaterea corupției a fost una din condițiile aderării Croației la Uniunea Europeană în 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău