Croația a trimis scrisoare de intenție pentru a adera la moneda unică și este gata să-și onoreze angajamentele în următoarele 12 luni

  • 09 Iulie 2019 10:28
Croația a trimis scrisoare de intenție pentru a adera la moneda unică și este gata să-și onoreze angajamentele în următoarele 12 luni

Croația a trimis scrisoarea de intenție pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunțat luni seară șeful Eurogrup, Mario Centeno, transmite Reuters.

Mecanismul ERM II prevede ca evoluția cursului de schimb al monedei țării candidate să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene speră să intre anul viitor în mecanismul ERM II, pre-etapa trecerii la moneda unică, iar BCE și Comisia Europeană vor monitoriza implementarea angajamentelor Croației. Dacă BCE și cele 19 state membre ale zonei euro își dau acordul, ar putea adera la euro cel mai devreme în 2023.

Angajamentele oferite de Croația în scrisoare au fost salutate de miniștrii de Finanțe din zona euro, a declarat Mario Centeno la o conferință de presă.

La rândul său, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, a apreciat că decizia autorităților de la Zagreb reprezintă "un vot de încredere în moneda euro".

În scrisoarea sa de intenție, Croația și-a expus angajamentele pe care urmează să le îndeplinească în următoarele 12 luni. Ele se referă la menținerea pe calea cea bună a stabilității sistemului financiar și bancar, performanțe fiscale pozitive, cooperare solidă cu BCE și măsuri structurale pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, a declarat săptămâna trecută ministrul croat de Finanțe, Maric Zdravko.

surse: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău