Criză Myanmar: Raportorul special al ONU pentru Myanmar se declară îngrozit de situație

  • 17 Februarie 2021 08:56
Criză Myanmar: Raportorul special al ONU pentru Myanmar se declară îngrozit de situație

Raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a emis marți un avertisment, declarându-se îngrozit de riscul escaladării violenței la trei săptămâni după lovitura de stat militară, informează AFP, potrivit Agerpres.

Myanmar a fost izolat de restul lumii pentru a treia noapte consecutivă marți din cauza unei întreruperi aproape totale a conexiunii la internet.

În timp ce protestatarii împotriva loviturii de stat urmează să se adune din nou miercuri în marile orașe, așa cum se întâmplă de câteva zile, raportorul special al ONU a tras un semnal de alarmă.

"Mă tem de o nouă creștere a violenței în Myanmar miercuri, pe o scară mai mare decât ceea ce am văzut după preluarea ilegală a puterii pe 1 februarie", a spus Andrews.

În declarația sa, Tom Andrews a mai spus că "a primit informații că au fost trimiși soldați din zonele periferice în Yangon", capitala economică a țării, unde se adună manifestanții.

"În trecut, astfel de mișcări de trupe au precedat ucideri, dispariții și arestări în masă", a adăugat oficialul ONU.

"Sunt îngrozit la ideea că, ținând cont de confluența acestor două mișcări, protestele masive planificate și convergența trupelor, militarii ar putea fi pe punctul de a comite crime și mai grave împotriva poporului din Myanmar".

Andrews a mai spus că a "auzit că un proces secret" intentat liderei Aung San Suu Kyi și fostului președinte Win Myint a început în această săptămână.

Avocatul fostului șef al guvernului civil, Khin Maung Zaw, a anunțat marți că o a doua acuzație a fost adusă clientului său. El a mai informat că cei doi urmează să apară într-un proces prin videoconferință pe 1 martie.

Andrews a cerut comunității internaționale să facă presiuni asupra generalilor și "să convingă junta că mitingurile planificate pentru miercuri trebuie să poată avea loc fără arestări sau violențe".

"Reprimarea continuă a libertăților fundamentale și a drepturilor omului pentru poporul birmanez trebuie să se încheie imediat", a adăugat emisarul special al ONU.

De asemenea, el a cerut companiilor străine să întrerupă legăturile cu Myanmar dacă generalii "continuă pe această cale violentă". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău