Criza migrației | Statele Americii Latine cheamă Venezuela să accepte ajutorul umanitar

  • 05 Septembrie 2018 08:27
Criza migrației | Statele Americii Latine cheamă Venezuela să accepte ajutorul umanitar

Unsprezece țări din America Latină cer guvernului condus de Nicolas Maduro să accepte ajutorul umanitar pentru a atenua criza migrației care a dus la un exod masiv al venezuelenilor, potrivit unei declarații semnate marți la Quito, transmite AFP.

Reprezentanții acestor state, reuniți timp de două zile în Ecuador, "au lansat un apel pentru deschiderea unui mecanism de asistență umanitară cu scopul de a atenua criza", conform textului, care nu a fost semnat de Bolivia, aliată a lui Maduro.

Republica Dominicană, reprezentată doar de un consilier al ambasadei, urma să semneze documentul curând.

Un număr de 13 state - Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Chile, Ecuador, Mexic, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană și Uruguay - au participat, începând de luni, la o reuniune la Quito, inițiată de guvernul ecuadorian.

Venezuela, țară din ce în ce mai izolată pe continent din cauza politicii președintelui socialist Nicolas Maduro și a încălcărilor drepturilor omului denunțate de opoziție și de Organizația Statelor Americane, a fost invitată, dar nu a venit la reuniune.

Statele prezente, dintre care unele afectate de exodul masiv de venezueleni determinat de grava criză economică din țara lor, au cerut regimului de la Caracas să garanteze celor care vor să emigreze posibilitatea obținerii unei cărți de identitate sau a unui pașaport.

Participanții au căzut totodată de acord să se ajute reciproc în ce privește propriii lor cetățeni aflați în Venezuela.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău