Criza migrației: Este timpul să se acționeze în privința Belarusului, apreciază șeful diplomației germane

  • 11 Noiembrie 2021 14:34
Criza migrației: Este timpul să se acționeze în privința Belarusului, apreciază șeful diplomației germane

Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas, a afirmat joi, în așteptarea sancțiunilor UE împotriva Minskului, că este timpul să se acționeze în criza migranților, pe care Belarusul este acuzat că a orchestrat-o la frontierele Europei, informează AFP, citat de Agerpres.

"Suntem într-o situație în care este timpul să se acționeze acum. Vrem să o facem cu partenerii noștri europeni", a explicat Heiko Maas în fața deputaților din parlamentul federal german, adăugând că "UE va extinde și întări sancțiunile sale împotriva regimului Lukașenko".

Potrivit lui Maas, o decizie în acest sens va fi luată luni, în timpul unei reuniunii a miniștrilor de externe ai celor 27 de țări membre ale UE, ce se va desfășura la Bruxelles.

Cu o zi înainte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că "la începutul săptămânii viitoare va avea loc o extindere a sancțiunilor" UE împotriva Minskului.

În afară de extinderea sancțiunilor împotriva unor persoane apropiate președintelui belarus, ministrul german al afacerilor externe s-a declarat favorabil unor măsuri împotriva "unor sectoare economice importante, precum cel al potasiului", pilonul economiei belaruse.

Republica Belarus este al doilea exportator mondial de potasiu, un ingredient folosit pentru fabricarea de îngrășăminte.

Heiko Maas a formulat de asemenea ideea de a sancționa companii aeriene, în special Belavia, deținută de statul belarus, și mai multe agenții de turism, acuzate că organizează afluxul de migranți spre UE.

Sancțiunile individuale ale blocului comunitar european împotriva unor responsabili ai regimului belarus vizează în prezent 166 de persoane, printre care și președintele Aleksandr Lukașenko și doi dintre fiii săi. Aceste sancțiuni constau în înghețarea bunurilor și interdicția de intrare în UE.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a atenționat joi UE, amenințând cu contramăsuri la orice nouă sancțiune. Potrivit unui comunicat al președinției belaruse, Lukașenko a vorbit inclusiv despre posibilitatea de a suspenda funcționarea gazoductului Yamal-Europe, care traversează Belarus și livrează gaz rusesc vital pentru europeni, în plină criză energetică.

Cu puțin timp înainte de aceasta, șeful diplomației belaruse, Vladimir Makei, a îndemnat UE la dialog, afirmând că Minskul este favorabil unei reglementări a acestei crize "în cel mai scurt timp".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău