Criză în Liban: Zeci de răniți în urma unor confruntări la Beirut; șeful diplomației franceze invocă o "situație dramatică"

  • 15 Decembrie 2019 15:13
Criză în Liban: Zeci de răniți în urma unor confruntări la Beirut; șeful diplomației franceze invocă o

Zeci de persoane au fost rănite în confruntări survenite sâmbătă seara la Beirut, printre cele mai violente de la declanșarea mișcării de contestare, în octombrie, forțele de securitate făcând uz de gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, informează duminică AFP, preluat de Agerpres.

Ministrul libanez de interne Raya el-Hassan le-a cerut duminică forțelor de securitate internă să declanșeze o anchetă "rapidă și transparentă", pentru a afla cine sunt vinovații în aceste violențe.

Cu două zile înainte de consultări parlamentare în încercarea de a numi un nou premier, zeci de manifestanți s-au adunat sâmbătă în centrul capitalei libaneze pentru a denunța din nou clasa politică în ansamblul ei și a cere formarea unui guvern tehnocrat și independent.

Ciocnirile au izbucnit când manifestanți au încercat să treacă de un baraj al poliției ce bloca intrarea pe un bulevard ce duce spre parlament, înainte de a continua în alte zone din centrul Beirutului.

Crucea Roșie libaneză a transportat 15 răniți spre spitale și a acordat ajutor la fața locului pentru 37 de oameni, potrivit unui nou bilanț comunicat de un responsabil al organizației, Rodney Eid.

La presiunile străzii, premierul libanez Saad Hariri a demisionat la 29 octombrie, însă guvernul său continuă să gestioneze treburile curente.

Până în prezent, principalele partide ale țării nu au reușit să ajungă la o înțelegere asupra unui succesor, astfel că formarea unui nou cabinet ar putea să dureze mult, într-o țară aflată deja pe marginea colapsului economic.

Duminică, șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a îndemnat pe responsabilii politici libanezi să se concentreze și să pună capăt crizei ce paralizează țara pe fondul mișcării populare de contestare antisistem. "Trebuie ca autoritățile politice să se concentreze pentru că țara este într-o situație dramatică", a spus Jean-Yves Le Drian în cadrul emisiunii "Întrebări politice" de la radio France Inter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău