Criză în Liban: Zeci de răniţi în urma unor confruntări la Beirut; şeful diplomaţiei franceze invocă o "situaţie dramatică"

  • 15 Decembrie 2019 15:13
Criză în Liban: Zeci de răniţi în urma unor confruntări la Beirut; şeful diplomaţiei franceze invocă o

Zeci de persoane au fost rănite în confruntări survenite sâmbătă seara la Beirut, printre cele mai violente de la declanşarea mişcării de contestare, în octombrie, forţele de securitate făcând uz de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, informează duminică AFP, preluat de Agerpres.

Ministrul libanez de interne Raya el-Hassan le-a cerut duminică forţelor de securitate internă să declanşeze o anchetă "rapidă şi transparentă", pentru a afla cine sunt vinovaţii în aceste violenţe.

Cu două zile înainte de consultări parlamentare în încercarea de a numi un nou premier, zeci de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în centrul capitalei libaneze pentru a denunţa din nou clasa politică în ansamblul ei şi a cere formarea unui guvern tehnocrat şi independent.

Ciocnirile au izbucnit când manifestanţi au încercat să treacă de un baraj al poliţiei ce bloca intrarea pe un bulevard ce duce spre parlament, înainte de a continua în alte zone din centrul Beirutului.

Crucea Roşie libaneză a transportat 15 răniţi spre spitale şi a acordat ajutor la faţa locului pentru 37 de oameni, potrivit unui nou bilanţ comunicat de un responsabil al organizaţiei, Rodney Eid.

La presiunile străzii, premierul libanez Saad Hariri a demisionat la 29 octombrie, însă guvernul său continuă să gestioneze treburile curente.

Până în prezent, principalele partide ale ţării nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra unui succesor, astfel că formarea unui nou cabinet ar putea să dureze mult, într-o ţară aflată deja pe marginea colapsului economic.

Duminică, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a îndemnat pe responsabilii politici libanezi să se concentreze şi să pună capăt crizei ce paralizează ţara pe fondul mişcării populare de contestare antisistem. "Trebuie ca autorităţile politice să se concentreze pentru că ţara este într-o situaţie dramatică", a spus Jean-Yves Le Drian în cadrul emisiunii "Întrebări politice" de la radio France Inter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
13 °C
cer senin
Umiditate:24 %
Vint:8,2 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău