Criza energetică globală pune presiune pe oferta de aluminiu. Prețul acestuia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

  • 11 Octombrie 2021 16:31
Criza energetică globală pune presiune pe oferta de aluminiu. Prețul acestuia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Cotația aluminiului a atins cel mai ridicat nivel de după 2008, în condițiile în care criza energetică afectează oferta unui metal care este utilizat într-o gamă largă de produse de la cutii de bere până la telefoane iPhone, transmite Bloomberg, citat de DIGI24.

Cei din industria aluminiului spun în glumă că produsul lor este practic „electricitate în stare solidă”, în condițiile în care pentru producția unei tone de aluminiu este nevoie de aproximativ 14 Megawați pe oră de energie electrică, adică cât consumă o casă obișnuită timp de mai mult de trei ani. Dacă întreaga industrie mondială a aluminiului, care produce 65 de milioane de tone de aluminiu pe an, ar fi o țară ar fi al cincilea mare consumator mondial de energie electrică, potrivit sursei citate.

Aluminul a crescut la cel mai înalt nivel după 2008

Luni, cotația aluminiului a crescut cu 2,5% până la 3.040 dolari pe tonă la bursa de metale de la Londra, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2008, transmite Agerpres. 

Pentru investitorii care doresc să parieze pe viitoarele creșteri de prețuri, London Metal Exchange oferă o modalitate facilă de a face acest lucru. În ultimele săptămâni, investitorii au cumpărat opțiuni de tip „call” pentru momentul în care prețurile vor ajunge la 4.000 de dolari pe tonă, ceea ce înseamnă că au pariat practic că prețurile vor atinge noi maxime istorice.

„Se poziționează pentru o dislocare semnificativă a pieței și o creștere dramatică a prețurilor”, a descris Keith Wildie, director de trading la Romco Metals, acțiunea investitorilor. 

În contextul în care industria mondială a metalelor se pregătește să se reunească la Londra pentru evenimentul anual LME Week, semnele de presiuni în industria aluminiului au continuat să se acumuleze. Vineri, Consiliul de stat din China a anunțat că va permite creșterea prețurilor, în încercarea de a reduce o gravă criză energetică. În Olanda, producătorul de aluminiu Aldel va reduce producția începând din această săptămână din cauza prețurilor mari la electricitate.

China joacă un rol semnificativ în ceea ce privește prețul aluminiului

Mai multe fabrici de aluminiu din China sunt puse în conservare și producția acestei țări a atins probabil nivelul maxim, cel puțin pe termen scurt, crede Mark Hansen, director general la firma londoneză de trading Concord Resources Ltd. Având în vedere că piața este în deficit și trebuie stimulate investițiile în noi facilități de producție din afara Chinei, prețurile ar putea ajunge la 3.400 de dolari pe tonă în următoarele 12 luni, prognozează Mark Hansen.

Traderii și analiștii spun că în perioada următoare investitorii vor urmări cu atenție orice semnale privind diminuarea exporturilor chineze de aluminiu. În condițiile în care propria sa producție este supusă la presiuni și cererea este în creștere, China a început să importe cantități din ce în ce mai mari de aluminiu. Cu toate acestea, China exportă în continuare mari volume de aluminiu semi-finisat, grație în parte și reducerilor de taxe.

„Având în vedere cât de gravă este problema aprovizionării cu electricitate nu pare rațional pentru China să exporte în fiecare lună un volum mare de produse din aluminiu. Practic este vorba de un export net de resurse energetice”, spune James Luke, manager la firma Schroders.

Criza enegetică ar putea determina o criză mondială a aluminiului 

Analiștii, inclusiv cei de la banca Goldman Sachs Group Inc., spun că există posibilitatea ca Beijingul să elimine sau să revizuiască scutirile de la plata TVA pentru exporturile de aluminiu, în ideea de a încetini livrările de metal în afara granițelor. În condițiile în care China ar putea continua să importe mari cantități de aluminiu în 2022, aceasta ar putea crea o criză de aprovizionare pentru restul lumii, generând riscul unei creșteri violente a prețurilor. 

În mod normal, creșterea prețurilor aluminiului ar determina producătorii din alte părți ale lumii să repornească vechile fabrici și să majoreze oferta. Însă creșterea și mai mare a prețurilor la electricitate pune presiuni asupra combinatelor de aluminiu și face dificilă repornirea vechilor fabrici. De exemplu, o fabrică de aluminiu din Germania ar trebui să plătească aproximativ 4.000 de dolari pentru energia electrică necesară producției unei tone de aluminiu, un preț care depășește cotația actuală a aluminiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău