Criza energetică din Uniunea Europeană poate fi depășită doar în mod solidar, susține Olaf Scholz

  • 27 Octombrie 2022 14:10
Criza energetică din Uniunea Europeană poate fi depășită doar în mod solidar, susține Olaf Scholz

Actuala criză energetică din Uniunea Europeană (UE) poate fi depășită doar în mod solidar, a susținut cancelarul federal german Olaf Scholz joi, la Atena, în condițiile în care Berlinul se opune unei plafonări a prețurilor la gaz în Europa, transmite Agerpres.

„Obiectivul nostru (...): prețurile (la energie) trebuie să scadă", a subliniat social-democratul german la Atena, la finalul unei întrevederi cu omologul său grec Kyrakos Mitsotakis. "Suntem de acord asupra faptului că această criză nu poate fi depășită decât de o manieră solidară", a afirmat Scholz.

„Am ajuns, consider eu, la decizii inteligente și foarte bune" în timpul summitului european de săptămâna trecută, a insistat cancelarul federal.

Germania se numără printre țările care se opun unei plafonări a prețurilor la gaz, care au crescut puternic în ultimele luni în majoritatea țărilor, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor economice impuse Rusiei.

În timpul summitului de săptămâna trecută, cele 27 de țări membre ale UE au convenit asupra unei "foi de parcurs" pentru a pune în aplicare măsuri menite să încerce să limiteze explozia prețurilor la energie.

După ce trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, Europa a reacționat cu lentoare în această problemă energetică spinoasă, fiind slăbită de interesele divergente ale statelor membre, în timp ce iarna se apropie.

Reuniți marți, miniștrii europeni ai energiei au afișat în mod clar divergențe persistente asupra unei plafonări a prețurilor la gaz, însă au decis să se reunească din nou pe 24 noiembrie, pentru a încerca să adopte un pachet de măsuri în încercarea de a depăși această criză energetică.

Cancelarul federal german a fost acuzat de "egoism" după ce a anunțat la sfârșitul lui septembrie un plan de susținere de 200 de miliarde de euro pentru economia germană, fără a se pune de acord cu partenerii săi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău