Criza energetică din Europa provoacă achiziții de panică în Asia. Importatorii sunt dispuși să plătească prețuri record

  • 17 Septembrie 2021 10:51
Criza energetică din Europa provoacă achiziții de panică în Asia. Importatorii sunt dispuși să plătească prețuri record

Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel că importatorii din Japonia și până în India sunt dispuși să plătească prețuri record pentru a-și asigura livrările.

Toată această fugă pentru achiziționarea de gaze naturale nu se va calma prea curând, având în vedere că temperaturile vor scădea precum și problemele de aprovizionare cu energie care există la nivel mondial, relatează Bloomberg, citată de Agerpres.

Tendința de apreciere globală a prețurilor este așteptată să continue pe parcursul iernii, atunci când cererea din emisfera nordică atinge nivelul de vârf, alimentând inflația și punând în pericol o revenire economică fragilă.

„Asia este puțin panicată pentru că anul trecut a avut o iarnă foarte aspră”, spune Ogan Kose, director la Integrated Gas at Accenture. Potrivit acestuia, cumpărătorii se pregătesc pentru o nouă iarnă dificilă și vor să se asigure că au suficiente stocuri și de aceea plătesc prețuri mai mari.

Acest lucru este cel mai evident pe piața gazelor naturale lichefiate. Miercuri, firmele Tohoku Electric Power Co., din Japonia, și Gail India Ltd., din India, au cumpărat GNL cu livrare în lunile noiembrie și decembrie la prețuri care sunt la cel mai ridicat nivel pentru această perioadă a anului, susțin traderii din apropierea acestui dosar.

Unul dintre motivele pentru aceste achiziții are legătură cu creșterile înregistrate săptămâna aceasta de prețul gazelor naturale în Europa și cu temerile că această creștere se va extinde și asupra prețurilor spot la GNL, care sunt deja la cel mai ridicat nivel pentru această perioadă.

În ultimele săptămâni, tranzacțiile pe piața de GNL din Asia-Pacific au fost modeste, din cauza prețurilor volatile, însă riscurile cu privire la noi creșteri de preț în Europa ar putea determina și mai mulți importatori asiatici să revină pe piața spot. Între timp, utilizatorii finali din Asia au optat pentru varianta creșterii livrărilor via contracte mai ieftine pe termen lung legate de prețul petrolului sau au oprit complet achizițiile de pe piața spot mizând pe faptul că prețurile vor scădea, lucru care nu s-a întâmplat.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău