Criza din Ucraina afectează procesul de reglementare transnistreană

  • 21 Mai 2014 15:08
Criza din Ucraina afectează procesul de reglementare transnistreană

Procesul de reglementare transnistreană este afectat de evoluțiile din Ucraina, însă OSCE va face totul pentru a izola negocierile de influența crizei ucrainene, a declarat reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Radojko Bogojević.

La conferința de presă ținută împreună cu vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, ambasadorul OSCE a precizat că s-a întâlnit cu negociatorii părților în vederea pregătirii următoarei runde de negocieri în formatul 5+2. 

Oficialul OSCE a menționat că scopul vizitei sale de trei zile în Republica Moldova este pregătirea următoarei runde de negocieri în formatul 5+2 programată să aibă loc pe 5 și 6 iunie la Viena.
Situația regională poate afecta mersul negocierilor pe problema transnistreană, însă OSCE va face totul pentru ca acestea să nu fie influențate de evoluțiile din Ucraina, a declarat Radojko Bogojević.

După ce Tiraspolul a refuzat să participe la runda de negocieri din aprilie invocând motive formale, acum există confirmări din partea tuturor participanților la negocieri de a lua parte la întrunirea din Austria, a declarat la rândul său, Eugen Carpov.

Despre runda de negocieri de la Viena vicepremierul a discutat și cu reprezentantul special al Ucrainei în reglementarea conflictului, Andrei Veselovski. Potrivit lui Eugen Carpov, discuțiile sunt importante în contextul zvonurilor despre o așa-zisă blocadă a regiunii transnistrene din partea Chișinăului și Kievului.

Eugen Carpov a precizat că la Viena părțile vor putea discuta și despre preconizata semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în condițiile în care există anumite îngrijorări din partea agenților economici transnistreni.

După runda de negocieri de la Viena, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului urmează să participe la o conferință pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, care va avea loc la München, în Germania, în perioada 9-12 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău