Criza din Grecia. Summit de urgență al țărilor zonei euro
-
22 Iunie 2015 08:34
Liderii statelor din zona euro se întâlnesc în regim de urgență, diseară, la Bruxelles, pentru a discuta despre situația Greciei, aflată la un pas de incapacitate de plată.
Liderii statelor din zona euro se întâlnesc în regim de urgență, diseară, la Bruxelles, pentru a discuta despre situația Greciei.
Țara riscă să intre în incapacitate de plată și ar putea fi forțată să renunțe la moneda unică europeană, în cazul în care nu va ajunge, până la sfârșitul lunii, la un nou acord cu creditorii săi externi.
Reuniunea șefilor de stat și de guvern va fi precedată de o întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona euro.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a dorit să transmită un mesaj politic părților implicate în negocieri, spunând că a sosit momentul să fie discutată de urgență situația Greciei la cel mai înalt nivel politic.
"Ne apropiem de punctul în care guvernul grec va trebui să aleagă între acceptarea a ceea ce eu cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului sau să se îndrepte spre incapacitate de plată", avertiza Donald Tusk.
Franța și Germania au anunțat că doresc un acord cu Grecia cât mai curând.
În prezent, în urma măsurilor de austeritate impuse de Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană în două planuri de salvare economică pentru Grecia, economia acestei țări a scăzut cu 25%, salariile și pensiile au fost reduse, iar unul din patru greci este șomer.
În aceste zile, în același timp, mai mulți lideri europeni, dar și directoarea Fondului Monetar Internațional, au invocat deschis ieșirea Greciei din zona euro, prima țară care ar putea părăsi acest spațiu al monedei unice.
Grecia a prezentat un nou set de propuneri pentru creditorii internaționali
Premierul Alexis Tsipras a discutat, ieri, la telefon cu liderii Germaniei, Franței și ai Comisiei Europene, iar oferta Atenei a fost făcută după o ședință-maraton a executivului elen.
Potrivit corespondentului RRA Monica Chihaia, la finele a peste cinci ore de discuții, echipa guvernamentală a aprobat setul de propuneri în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro, valoare care a cauzat, de altfel, blocarea negocierilor până acum.
"Ar fi o nebunie ca pentru două sau trei miliarde de euro, un stat european să intre în incapacitate de plată și să se creeze astfel riscuri atât de mari", spunea președintele Băncii Naționale a Greciei, Louka Katseli.
Despre riscuri a vorbit, de altfel, presa occidentală în ultimele zile, preluând informațiile Agenției Reuters referitoare la faptul că băncile elene ar rămâne astăzi închise.
Oficiali bancari greci au declarat însă că scenariul nu constituie decât un episod al unei campanii răuvoitoare.
Urmarea imediată: în ultima săptămână, deponenții au rertras peste 1,2 miliarde de euro.