Criză de rezidenți: Niciun student nu a vrut, anul trecut, să devină medic legist și doar unul s-a înscris la medicina de urgență

  • 31 Mai 2018 09:43
Criză de rezidenți: Niciun student nu a vrut, anul trecut, să devină medic legist și doar unul s-a înscris la medicina de urgență

Studenții de la medicină sunt în febra pregătirilor pentru examenele de final de studii. Anul acesta 997 de studenți vor absolvi, cu 30 mai mulți decât anul trecut. Dintre aceștia 297 sunt străini.

Potrivit sanatateinfo.md, dintre cei aproximativ 680 de studenți moldoveni care au terminat facultatea de medicină generală anul trecut, doar 391 s-au înscris la rezidențiat în țară. Din păcate, o serie de specializări importante, de care sistemul medical duce o lipsă acută, au rămas neacoperite. Printre acestea sunt medicina de familie, medicina de urgență, psihiatria, medicina legală sau medicina muncii.

Ca de obicei, cele mai solicitate specialități pentru care se bat studenții pentru un loc sunt cea de obstetrică și ginecologie, chirurgie, cardiologie, neurologie și oftalmologie. Studenții nu vor însă să devină medici de familie, psihiatri, geriatri, geneticieni, urgentiști, legiști sau specialiști în medicina muncii.

Anul trecut, cei mai mulți studenți au aplicat la specialitatea de anestezie și terapie intensivă, 30 la număr, pe când în planul de admitere erau nevoie de 41 de specialiști. Urmează specializarea pediatrie pentru care au pledat 29 de studenți, deși, potrivit planului de admitere, era nevoie de doar 21 de rezidenți.

La radiologie și imagistică au fost admiși 27 de rezidenți, deși în planul de admitere au fost solicitați doar 21.

Deși țara se confruntă cu o lipsă acută de medici de familie, iar pentru această specializare erau prevăzute anul trecut 77 de locuri, doar 22 de studenți au ales să o îmbrățișeze. Și mai complicat e la medicina de urgență. Un singur rezident s-a înscris. La medicina legală și medicina muncii nu a aplicat niciun student.

„Câteva specialități au fost făcute pe post, cum ar fi medicina legală. În general medicii legiști sunt specialiști unici, este unul singur în raion, mai mulți nici nu e nevoie. Atunci s-a deschis rezidențiatul la medicina legală concret pe post, un loc la Chișinău, la Cahul sau alt raion. Când se deschide pe post, atunci rezidentul este obligat să meargă să profeseze în raion. Condițiile de concurs sunt altele. El concurează numai dacă a mai dat cineva la Cahul, spre exemplu. Dacă el nu a trecut la Cahul, nu înseamnă că merge la Soroca, deci condițiile de concurs sunt altele. Și Medicina de urgență nu este o specialitate solicitată și asta este nu de un an, ci de câțiva ani buni”, a adăugat Olga Cernețchi.

Totodată, chiar dacă cei mai mulți studenți au fost admiși la specialitatea de anestezie și terapie intensivă sau radiologie și imagistică, anume de acești specialiști este nevoie în spitalele din țară. Spre exemplu, la Spitalul Clinic Republican este nevoie de 35 de medici anesteziologi-reanimatologi. Spitalul Raional din Cahul are nevoie de 3 medici anesteziologi-reanimatologi pentru copii în ATI și de 4 medici imagiști radiologi. Și la Spitalul Raional din Orhei se caută 3 medici anesteziologi-reanimatologi în secția ATI.

De asemenea, spitalele duc o lipsă acută de medici urgentiști. La Cahul este nevoie de 4 medici în secția UPU, 4 medici de urgență în Secția ATI, 4 medici de urgență ATI(Echipa mobilă). În Spitalul raional Căușeni este nevoie de 2 medici urgentiști secția UPU și de 2 medici interniști. La Orhei se caută 2 medici interniști de urgență la Unitatea Primire Urgențe.

Conform datelor furnizate de serviciul de presă al USMF în 2017 au susținut cu succes examenele de absolvire 967 de persoane, dintre care 680 de tineri din Republica Moldova și 287 de cetățeni din 10 țări. Pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți specialiști la facultățile de Medicină – 410; Stomatologie – 125; Farmacie – 109 și la specialitatea Sănătate publică – 36 de specialiști.

Rezidenți înmatriculați în anul 2017: Medicină - 288, Sănătate Publică - 34, Stomatologie - 57, Farmacie - 12. Total - 391 rezidenți. 

Sursa: sanatateinfo

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău