Criza climatică, una dintre principalele cauze ale amplorii incendiilor de vegetație (premierul grec)

  • 12 August 2021 19:45
Criza climatică, una dintre principalele cauze ale amplorii incendiilor de vegetație (premierul grec)

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis vede criza climatică drept una dintre principalele cauze ale incendiilor forestiere devastatoare din țara sa, relatează dpa.

"Subliniez că nu este vorba despre schimbare climatică, este o criză climatică. Și noi ca țară suntem parte din asta", a spus el în cadrul unei conferințe de presă de la Atena de joi.

Incendiile au fost favorizate de un val de căldură de zece zile care a lăsat țara într-o secetă completă, a spus el, pledând ca problema mediului să fie transformată într-o prioritate națională.

Mitsotakis a subliniat că incendiile nu sunt o problemă grecească, ci una mediteraneeană și globală. "Uitați-vă la ce se întâmplă în Italia și în alte țări", afirmat el.

El a anunțat că la viitorul summit al țărilor mediteraneene va explora posibilitatea cooperării în combaterea incendiilor și le-a mulțumit în mod explicit celor 24 de țări care au trimis pompieri pentru ajutorul lor internațional.

Este necesar să gândim într-un nou mod, a spus Mitsotakis. De exemplu, ar fi posibil să cumpărăm avioane pentru stingerea incendiilor împreună cu Australia. Acestea ar putea fi folosite în Grecia în timpul iernii australiene, când este vară în Europa.

De asemenea, au existat unele incendieri, a mai spus Mitsotakis. Totuși, nu există dovezi concrete privind incendieri organizate până acum, a precizat el, adăugând că are încredere în investigațiile în desfășurare.

În jur de 20 de persoane suspectate de incendieri au fost arestate în Grecia în ultimele zece zile, dar nu au putut fi stabilite legături între ele.

Mitsotakis a respins teoriile de pe rețelele sociale că industria eoliană se află în spatele incendiilor. "Turbinele eoliene pot fi construite și în zone împădurite, nu trebuie să arzi pădurea pentru ele", a subliniat el.

Ploile din cursul nopții au ajutat semnificativ la lupta împotriva incendiilor de pădure din Grecia, au declarat joi oficiali eleni.

Multe incendii au fost stinse în Evia, a doua cea mai mare insulă după Creta, și în peninsula sudică Pelopones, potrivit ziariștilor de la fața locului, în timp ce primarii au declarat pentru postul național de radio că situația este mult mai bună.

Primele picături de ploaie au fost primite de localnici cu un concert de claxoane, potrivit canalului Skai.

Seceta a fost principala cauză a incendiilor devastatoare, care au distrus peste 90.000 de hectare de pădure și de teren arabil, precum și mii de case, potrivit estimărilor inițiale. De asemenea, în incendii au murit nenumărate animale.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău