Criză: R. Moldova a sistat organizarea achizițiilor publice

  • 07 Martie 2016 19:26
Criză: R. Moldova a sistat organizarea achizițiilor publice

Începând de luni, 7 martie, odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, Republica Moldova a sistat organizarea achizițiilor publice.

Astfel, de la bugetul de stat vor fi finanțate doar cheltuielile curente. Autoritățile își argumentează decizia prin criza economică și lipsa banilor în buget. Pe de altă parte, experții critică decizia Ministerului Finanțelor și spun că situația ar fi fost alta în cazul în care autoritățile ar fi avut o concepție clară de dezvoltare a țării și ar fi respectat prevederile incluse în acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit hotărârii, bani de la bugetul de stat se vor aloca doar pentru a asigură funcționalitatea minimă a instituțiilor  bugetare. Motivul invocat de Ministerul Finanțelor este dorința de a evita apariția unor blocaje financiare, generate de neplățile în sectorul bugetar, decizia fiind coordonată  cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova in vederea deblocării finanțării externe și încheierea unui program de colaborare cu Fondul Monetar Internațional.

Astfel au fost sistate procurările de bunuri, servicii și reparații în contextul aprobării și punerii în aplicare a bugetului de stat provizoriu pe anul 2016. Finanțările urmează a fi efectuate doar pentru cheltuieli de personal, cheltuieli de regie și cheltuieli de întreținere.

Sistarea alocării banilor pentru achizițiile publice, susțin experții, ar constitui o lovitură pentru asigurarea funcționalității instituțiilor bugetare. Potrivit analistului economic Viorel Chivriga, cel mai mult vor avea de suferit instituțiile bugetare din raioanele Republicii Moldova, care nu au altă sursă de finanțare decât banii de la buget. Urmează a fi stopate mai multe proiecte de investiții și creștere economică a întreprinderilor, situație care putea fi lejer evitată în cazul în care autoritățile ar fi avut un plan robust de ieșire din criză și ar fi respectat prevederile incluse în acordul de asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv combaterea corupției în instituțiile de stat.

De notat că în iulie 2015 la fel s-a decis suspendarea achizițiilor publice, dar spre sfârșitul anului acestea au fost reluate. Un studiu elaborat de ”Expert-Grup” arată că valoarea achizițiilor publice de bunuri, servicii și lucrări în Republica Moldova constituie circa  9% din PIB și 24% din bugetul public național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău