Criticul și istoricul literar Timotei Melnic s-a stins din viață

  • 14 Februarie 2021 12:50
Criticul și istoricul literar Timotei Melnic s-a stins din viață
Moldpres

Criticul și istoricul literar Timotei Melnic, doctor habilitat în filologie, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, s-a stins ieri din viață. Pe 22 februarie el ar fi împlinit 86 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul despre trecerea în eternitate a profesorului Timotei Melnic a fost făcut public de către decanul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, Adriana Cazacu.

Solicitată de agenție, Adriana Cazacu a afirmat că Timotei Melnic a fost cercetător în domeniul teoriei literare și mentor a zeci de generații de filologi, un om de o rară modestie și cumsecădenie deosebită. ”Preocupările lui au fost legate de istoria gândirii estetice, de teoria literaturii, și, în special, de esența și particularitățile imaginii artistice, de criteriile valorii estetice a operei literare”, a subliniat Adriana Cazacu.

Timotei Melnic s-a născut la 22 februarie 1935 în satul Bulboci, raionul Soroca. În perioada 1958-1963, și-a făcut studiile la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. În 1967, și-a susținut teza de doctor în filologie cu tema ”Conținut și formă în opera literară”, iar în 1997 - cea de doctor habilitat cu tema ”Specificul imaginii artistice și valoarea ei literar-estetică”.

A activat în calitate de colaborator științific la Secția de sociologie și filosofie a Academiei de Științe a Moldovei (1966-1967). În 1967-1980, a fost lector superior, apoi conferențiar la Institutul Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (în prezent – Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău, și în 1991-1995 – conferențiar și șef al Catedrei de literatură română a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova.

De-a lungul activității sale, Timotei Melnic a publicat peste 200 de studii, articole, teze ale comunicărilor științifice la conferințe naționale și internaționale: ”Frumosul artistic și valoarea lui educativă”, ”Conținut și formă în opera literară”, ”Semnificația social-estetică a literaturii”, ”Imaginea artistică și procesul de creație”, ”Din istoria gândirii estetice în Moldova” (în limba rusă), ”Specificul imaginii artistice și valoarea ei literar-estetică” etc. A publicat o serie de articole în enciclopedia ”Literatura și arta Moldovei” (în două volume). A fost referent oficial la două teze (2006 și 2007).

Este fondatorul ziarului ”Tânărul învățător”. A condus cenaclul literar de la facultate. Potrivit specialiștilor în materie, prin monografiile și materialele didactice, prin numeroase studii și articole publicate în revistele de specialitate, Timotei Melnic și-a făcut un nume cunoscut în domeniul investigației de ordin teoretico-literar. A format zeci de generații de studenți filologi.

 Sicriul cu corpul cu corpul neînsuflețit al regretatului profesor va fi depus marți, 16 februarie, la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” din Chișinău. În aceeași zi, Timotei Melnic va fi înmormântat la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău