Cristina Gherasimov, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române: „Vom dubla eforturile de aderare la UE și mizăm pe sprijinul României”

  • 25 Iulie 08:02
Cristina Gherasimov, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române: „Vom dubla eforturile de aderare la UE și mizăm pe sprijinul României”

Chișinăul își va dubla eforturile de aderare la UE, a declarat vice-prim ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, la București, cu ocazia reuniunii anuale a diplomației române. În același timp, România transmite un mesaj puternic de sprijin și solidaritate Rep. Moldova și Ucrainei în contextul războiului declanșat de Federația Rusă, precum și de susținere în parcursul european al celor două state, a declarat ministra de externe Luminița Odobescu, în cadrul unui briefing comun cu vicepremierii pentru integrare europeană de la Kiev și Chișinău. Participarea celor doi vicepremieri la Reuniunea Anuală a Diplomației Române de la București este o expresie a hotărârii comune în privința acțiunilor celor trei țări pe fundalul războiului din regiune, a mai declarat Luminița Odobescu, transmite Radio Chișinău.

Răspunsul la agresiunea Rusiei și la problemele cu care ne confruntăm ca urmare a acestei agresiuni ilegale, trebuie să fie aprofundarea cooperării și a solidarității în sprijinul Ucrainei și Rep. Moldova, a declarat ministra de externe a României, Luminița Odobescu.

„România susține ferm și neclintit, independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a Rep. Moldova în granițele lor recunoscute internațional. România dorește o pace justă și durabilă, fondată în baza principiilor scrise în carta ONU și a Dreptului internațional a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. România rămâne un susținător ferm al Rep. Moldova și al Ucrainei la nivel european. Continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene prin integrarea Rep. Moldova și Ucrainei este un obiectiv prioritar de politică externă pentru România. România susține activ, politic, diplomatic și practic integrarea Rep. Moldova și Ucrainei în Uniunea Europeană”, a spus Luminița Odobescu.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov a adus mulțumiri pentru sprijinul constant al României pentru Rep. Moldova. Ea a menționat că experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană va fi de folos Rep. Moldova pentru a progresa în parcursul său european.

„Țin să adresez public mulțumiri diplomației române, în frunte cu doamna ministru Luminița Odobescu, pentru sprijinul constant oferit R. Moldova. De asemenea, mulțumesc mult tuturor ambasadorilor și șefilor de misiuni ale României care contribuie zi de zi, prin discuțiile și activitățile avute în statele de reședință, la promovarea parcursului european al R. Moldova. Vreau să subliniez, totodată, contribuția pe care a avut-o Bucureștiul în mod concret la decizia istorică de inițiere a negocierilor de aderare a R. Moldova, dar și a Ucrainei la UE, negocieri care au demarat cu doar o lună în urmă la Luxemburg. România este alături la fiecare pas pentru a ne asigura că reușim să implementăm ceea ce ne-am propus”, a declarat Cristina Gherasimov.

Și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică de la Kiev, Olha Stefanishyna, a mulțumit României pentru sprijinul oferit țării sale care se apără de invazia rusă, dar și pentru promovarea integrării europene a Ucrainei.

„Este o onoare pentru mine că Ucraina a fost invitată să participe la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Sunt încântată să fiu aici, pentru că sunt foarte multe lucruri pe care Ucraina vrea să le transmită, cuvinte de mulțumire și de solidaritate pentru această muncă enormă și efortul depus de ministerul, țara , oamenii dvs. pentru a fi alături nu doar de Ucraina, ci și pentru Europa, pentru securitatea și viitorul său, de fapt”, a spus Olha Stefanishyna.

Reuniunea Diplomației Române este un eveniment anual care reunește șefii misiunilor diplomatice și consulare ale României, directorii institutelor culturale din străinătate, alături de oficiali români de rang înalt și membri ai corpului diplomatic acreditat la București. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău