Cristian Diaconescu: În acest moment, Chișinăul, Maia Sandu, ca președinte, au o deschidere extraordinară către occident

  • 05 Noiembrie 2021 09:19
Cristian Diaconescu: În acest moment, Chișinăul, Maia Sandu, ca președinte, au o deschidere extraordinară către occident

În contextul crizei energetice, Republica Moldova trebuie să coopereze cu partenerii săi, iar Chișinăul, Maia Sandu, ca președinte, au o deschidere extraordinară către UE, susține ex-ministrul de Externe al României, președintele PMP, Cristian Diaconescu.

„Orientarea pro-europeană are un preț. Energia și costul la energie reprezintă instrumente foarte interesante prin care fie să se încurajeze un anumit tip de stabilitate internă politică, fie să se descurajeze, iar cetățenii să devină suspicioși în legătură cu instituțiile și sistemul politic din țară și să se gândească la alternative, să scadă nivelul de neîncredere în deciziile care se iau. În acest moment, jocul privind prețul la gaze a reprezentat argumente economice, dar în aceeași măsură și de acțiune strategică sau tactică. Stabilirea prețului la gaz este un joc în derulare. Continuă să fie un joc geopolitic. Argumentul energiei este un fel de pârghie ce se folosește din punct de vedere tactic în multe locuri din lume. Republica Moldova se află între blocuri și din acest punct de vedere, orice fel de vulnerabilitate se va folosi pentru a maximiza un anume tip de nemulțumire a societății. În acest moment, Chișinăul, Maia Sandu, ca președinte, au o deschidere extraordinară către occident. Lucrurile sunt sofisticate, trebuie păstrate într-un anumit tip de echilibru, iar pentru acest lucru Republica Moldova trebuie să joace. Nu se poate izola să aștepte la un moment dat să se întâmple ceva bine, mai ales din punct de vedere economic. Trebuie să joace, să fie prezentă și să fie proactivă în acest moment. În legătură cu prețul la energie, această temă va rămâne foarte sus pe agenda publică atât a cetățenilor, cât și a întregii comunități internaționale.”, a declarat Cristian Diaconescu, în timpul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova.


În ultima perioadă în care Republica Moldova s-a aflat într-o criză energetică, s-a obervat o solidaritate și susținere din partea partenerilor.

 „Republica Moldova nu mai este singură la nivel internațional, iar lucrurile au luat o turnură cu totul opusă la ceea cu ce erau obișnuiți cetațenii în timpul guvernării anterioare. Europa demonstrează că în momentul în care pornești pe un drum și arăți ca dorești să faci acești pași spre integrare europeană, nu vei fi lăsat singur. S-a văzut și în această perioadă de pandemie, și în această criză energetică. În acești cinci ani trebuie făcută o strategie pe termen lung și în felul acesta nu va fi această problemă, de câte ori expiră contractul cu Gazprom-ul și nu va mai exista această dependență de Rusia, pentru că există o dependență energetică de Rusia.”, spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău