Cristian Diaconescu: „Cultura românilor, oriunde s-ar afla ea, reprezintă argumentul cel mai puternic al identității noastre comune”

  • 15 Ianuarie 2022 13:25
Cristian Diaconescu: „Cultura românilor, oriunde s-ar afla ea, reprezintă argumentul cel mai puternic al identității noastre comune”

În momente de criză și convulsie, trebuie folosite toate avantajele, inclusiv, cultura, care poate deveni o bază prin care românii să se înțeleagă foarte bine între ei. De această părere este Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României și lider al Partidului Mășcarea Populară din România. Acesta a declarat că relațiile culturale dintre cele două maluri de Prut pot fi întârite prin comunicare și interacțiune zilnică.

El consideră că în momentele de criză, precum cea de securitate regională din prezent, cultura poate fi un atu.

Cultura românilor, oriunde s-ar afla ea, reprezintă argumentul cel mai puternic al identității noastre comune. Și din această perspectivă fie lucrăm împreună pentru a transforma acest atu pe care îl avem într-o înțelegere privind unitatea și identitatea popoarelor noastre, fie rămânem la un nivel simbolic, contează și acesta. Dar, până la urmă, ceea ce este important  mai ales în momente de criză, cum sunt cele prin care trecem, este să folosim toate avantajele pe care le avem, în așa fel încât poporul român să înțeleagă faptul că într-un moment de convulsie, cum este acesta prin care trecem, inclusiv cultura poate deveni un argument, o bază prin care noi să ne înțelegem foarte bine între noi, dar și alții să fie foarte atenți la ceea ce înseamnă poporul român așa cum este el: bun, puternic, adevărat și cu spiritul dreptății cât se poate de clar în abordările sale”, a spus Cristian Diaconescu.

Politicanul român mai crede că relațiile culturale între cele două maluri de Prut ar putea fi întărite zilnic, nu doar în momente aniversare, discutând în fiecare zi, fiind în contact direct și „prin a face mai ales  din cultură un pod prin care la un moment dat să reușim să stabilim un sistem de schimb de valori permanent”.

Nu doar momentele aniversare trebuie să ne apropie din această perspectivă, ci conștientizarea faptului că identitatea comună trebuie permanent întreținută, ca fiind o formă de atitudine a poporului român”, a mai spus Cristian Diaconescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău