Cristi Danileț, despre reformarea CSJ de la Chișinău: Sistemul trebuie curățat, însă cu respectarea principiului inamovibilității judecătorilor
-
16 Octombrie 2019 16:41
Intenția Guvernului de la Chișinău de a reduce numărul de judecători la Curtea Supremă de Justiție, de la 33 la 17, nu este agreată de Comisia de la Veneția, care și-a făcut publică opinia preliminară referitoare la acest proiect.
În document se subliniază că magistrații nu pot fi excluși din sistem și nici transferați fără consimțământul lor la alte instanțe inferioare. Se mai atrage atenția asupra faptului că judecătorii ar urma să fie evaluați de către o comisie care va avea maximum 20 de membri, dintre care doar 6 actuali sau foști judecători. Relatează Radu Osipov.
Potrivit proiectului propus de Ministerul Justiției, Curtea Supremă de Justiție ar urma să fie transformată într-una de casație, iar numărul magistraților ar urma să fie redus. Comisia de la Veneția recomandă destituirea judecătorilor doar după pensionare și atrage atenția asupra faptului că mai multe atribuții ale Consiliului Superior al Magistraturii, care este responsabil de autoguvernarea judecătorească, vor fi transferate către comisia de evaluare interinstituțională. Judecătorul român, Cristi Danileț, este de părere că aceasta ar fi o soluție pe termen scurt, în condițiile în care CSM este lipsit de credibilitate. Sistemul trebuie curățat, susține fostul membru al CSM-ului de la București, însă cu respectarea principiului inamovibilității judecătorilor.
„Să vii într-o noapte, să spui că un judecător de Curte Supremă nu mai este bun, pentru că eu înființez o nouă instanță, este clar că se încearcă cumva a se ocoli acest principiu al inamovibilității. Dar, ceea ce permite Comisia de la Veneția este o evaluare care să fie făcută pentru toți judecătorii, care trebuie făcută, însă, de un organism în care majoritatea membrilor să fie judecători sau foști judecători” a declarat Cristi Danileț.
Modelul propus în 2005 de către fostul ministru al justiției de la București, Monica Macovei, poate fi o soluție și pentru Republica Moldova, a adăugat Cristi Danileț.
„Ministrul de atunci a venit cu o idee destul de interesantă. A scăzut vârsta de pensionare și a mărit cuantumul pensiilor speciale pentru magistrați, și i-a încurajat pe foarte mulți să plece, și au plecat mai ales cei cu probleme. E adevărat, a fost un cost social al statului, dar, a fost de bun augur”, a menționat judecătorul.
Luna trecută, Parlamentul a votat o nouă lege a procuraturii, propusă de Ministerul Justiției, care mai intenționează să modifice și legile cu privire la CSJ, și CSM, dar și Constituția. Opinia finală a Comisiei de la Veneția va fi făcută publică la sesiunea din 6-7 decembrie 2019.