Creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului
-
28 August 08:56
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mare, informează MOLDPRES.
În toate lăcașele sfinte din țară, au loc servicii divine fiind marcat și finalul postului care a durat două săptămâni. Mai multe sate își sărbătoresc hramul. Tot astăzi sunt organizate și pelerinaje pe la mănăstiri.
Conform tradiției populare, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Femeile aduc devreme dimineața la biserică fructe din recolta de struguri și prune, pentru a fi binecuvântate de preoți. După slujbă, aceste fructe sunt împărțite între credincioși, simbolizând distribuirea binecuvântărilor divine.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască prunci sănătoși.
Conform tradiției de pe 28 august se deschide și sezonul nunților, acesta ținând până la intrarea în postul Crăciunului.
Printre superstițiile legate de Sfânta Maria Mare se regăsesc și cele legate de foc. Nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile și să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.