Creștinii ortodocși marchează astăzi Joia Mare

  • 25 Aprilie 2019 08:54
Creștinii ortodocși marchează astăzi Joia Mare

Creștinii ortodocși marchează astăzi Joia Mare.

În această dimineață în biserici se oficiază Sfânta Liturghie, iar diseară se va ține Denia celor 12 Evanghelii, în care se vor auzi 12 texte biblice despre ultimele momente din viața lui Iisus Hristos până răstignire, transmite Radio Chișinău.

Denia din Joia Patimilor recapitulează și actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea Sa în mormânt.

După citirea primelor cinci pericope evanghelice ale deniei din această seară, are loc aducerea Sfintei Cruci din sfântul altar și așezarea ei în mijlocul bisericii, spre închinare.

Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău