Creștinii ortodocși din R.Moldova marchează astăzi Paștile Blajinilor

  • 02 Mai 2022 09:01
Creștinii ortodocși din R.Moldova marchează astăzi Paștile Blajinilor

Creștinii ortodocși din R.Moldova marchează astăzi Paștile Blajinilor, zi generală de pomenire a celor răposați. Preotul Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Capitală, menționa într-un interviu din 2021 pentru Radio Chișinău, că pe parcursul anului, creștinii au mai multe zile de pomenire a celor răposați, cu care întreaga Biserică se află într-o comuniune tainică.

Pomenirea răposaților de după Paști - iar la noi această pomenire se face tradițional în ziua de luni, după Duminica Tomii, prima după Înviere - ține de o tradiție locală, preciza Părintele Andrei Rusu. La românii din alte regiuni, această pomenire se face la Duminica Mare, sau la Înălțarea Domnului, iar la unele popoare - în alte zile.


Aceasta tradiție a apărut, explică preotul, deoarece în ultimele două săptămâni înainte de Paști, Biserica nu săvârșea întreaga rânduială cuvenită la înmormântări. Acest lucru are loc după Paști, când rudele celor decedați, împreună cu preotul, mergeau la cimitir, la mormintele celor răposați.


Preotul Andrei Rusu spune că pomenirea strămoșilor trebuie făcută cu evlavie, pornind de la rugăciunea pentru ei, iar lucrurile recomandate a fi aduse la cimitir în zilele de pomenire, sunt cele din biserică - ulei pentru candelă, tămâie etc., cimitirul însuși fiind o biserică:


"E bine, înainte de a merge la cimitir, sau chiar în ziua când mergem la cimitir, să luăm pomelnicul - adică o cărticică în care scriem numele rudelor celor vii și decedate - să citim numele celor răposați și să spunem familiei, copiilor, cine sunt ei. Să ne amintim de anumite lucruri plăcute, învățăminte, povețe pe care le-am primit de la cei, pentru care ne rugăm. Săvârșind acest lucru, intrând apoi în cimitir vom fi conștienți că intrăm în casa lor cerească, dar și în casa noastră, unde ei ne sunt aproape și fizic, prin rămășițele lor pământești",a menționa preotul Andrei Rusu.


Pomenile, sau milostenia pe care le facem, dorind să-i pomenim pe cei răposați, pot fi făcute oriunde, cu cei nevoiași, cu bătrânii singuratici din curtea blocului, sau familiile cu mulți copii, care mai ales în timpurile noastre, au multe necesități, sublinia preotul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău