Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare

  • 14 Ianuarie 10:12
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc marți, 14 ianuarie, pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, notează MOLDPRES.

În dimineața de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunțe de păpușoi, ovăz și binecuvântează familia. Semințele care cad în ogradă sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper şi o roadă bogată, potrivit sursei citate.

Potrivit tradiției populare, astăzi nu este bine să arunci gunoiul şi nici să dai cu mătura. În schimb, este bine ca prima persoană care îţi trece pragul să fie bărbat Tot astăzi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Același lucru e valabil și dacă îți țiuie urechea stângă. Un alt obicei spune că după ce te speli pe față, este bine să te ștergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, pentru ca să fii curat și sănătos în tot anul. De asemenea, dacă dormi toată ziua astăzi, riști să fii leneș tot anul.

Cunoscut sub numele Vasile cel Mare, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. Sfântul Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329. A studiat la Cezarea, la Constantinopol și Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Sfântul Vasile a murit în prima zi a anului 379 şi în curând a fost canonizat. De atunci, Sfântul Vasile este serbat de Biserica ortodoxă în prima zi a anului, pe stil nou sau vechi. De această sărbătoare gospodinele obișnuiesc să pregătească mese copioase, cu mâncăruri din carne de porc, sarmale, vin roșu, prăjituri de casă și învârtită cu nuci, gem sau brânză.

Cărțile bisericești spun că cei care poartă numele Vasile sunt oameni buni la inimă și deschiși cu sufletul către oameni.

Potrivit datelor statistice, în țara noastră, aproximativ 57 mii de bărbați sunt botezați Vasile, iar alţi 18 mii poartă prenumele Vasili. Iar în rândul doamnelor, cel mai popular nume este Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
5,28 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:3,6 m/s
Mon
7 °C
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
9 °C
Fri
5 °C

Curs oficial BNM 23 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 -0.0000
USD 17.7719 -0.0000
RON 4.0068 -0.0000
UAH 0.7293 -0.0000
RUB 0.2786 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău