Creștere de peste 20% a prețului gazelor în Europa din cauza riscurilor la adresa aprovizionării

  • 10 Iunie 2023 11:35
Creștere de peste 20% a prețului gazelor în Europa din cauza riscurilor la adresa aprovizionării

Prețul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condițiile în care traderii au reanalizat riscurile la adresa aprovizionării pe fondul semnalelor de competiție globală pentru acest combustibil fosil și al valului de căldură care începe să afecteze regiunea, transmite Bloomberg potrivit Agerpres.

În jurul orei 5:03 p.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze erau în creștere cu 21%, până la 32,52 euro pentru un Megawatt-oră.

Acest contract de referință este pe cale să încheie săptămâna cu un salt de 38%, cel mai puternic avans înregistrat de la finele lunii august 2022, în plină criză energetică europeană. De asemenea este vorba și de prima creștere săptămânală a prețului gazelor în Europa după luna martie.

Saltul de vineri este un ultim exemplu al volatilității extreme înregistrate pe parcursul acestei săptămâni, după ce cotațiile păreau că și-au găsit un prag de suport în jurul valorii de 23 de euro pentru un Megawatt-oră. Chiar dacă gradul de umplere a depozitelor este unul ridicat și cererea redusă de gaze din partea clienților industriali a contribuit la scăderea prețurilor în ultimele luni, traderii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea unor probleme pe partea de livrări.

Mai multe întreruperi de producție la zăcămintele de gaze în Norvegia, cel mai mare furnizor al Europei, au fost prelungite. În plus, există îngrijorări că livrările solide de gaze lichefiate ar putea să se diminueze în lunile următoare.

Aceste îngrijorări coincid cu temperaturile mai mari apărute odată cu instalarea verii, ceea ce ar putea crește necesarul de aer condiționat din Europa și până în Asia, ducând la intensificarea concurenței pentru gaze lichefiate. Livrările de gaze lichefiate din SUA, care sunt vitale pentru securitatea energetică a Europei, sunt mai profitabile pe piața din Asia pentru lunile iulie, august și septembrie, susțin analiștii de la BloombergNEF.

Cu toate acestea, există în continuare incertitudini având în vedere că nu există o revenire semnificativă a cererii de gaze din partea consumatorilor industriali din cele mai mari economii ale Europei, chiar dacă prețul gazelor este cu aproximativ 90% sub valorile de vârf atinse în 2022.

Încetinirea generală a economiei și tranziția spre energiile regenerabile a dus la diminuarea cererii de gaze în Germania, Italia, Țările de Jos, Franța, Spania și Marea Britanie cu aproape 10% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, potrivit S&P Global Commodity Insights.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău