Creștere de aproape opt ori a utilizatorilor unici care s-au confruntat cu ransomware, în 2020 (Kaspersky)

  • 23 Aprilie 2021 16:13
Creștere de aproape opt ori a utilizatorilor unici care s-au confruntat cu ransomware, în 2020 (Kaspersky)

Numărul de utilizatori unici Kaspersky care s-au confruntat cu atacuri ransomware țintite, precum corporații, agenții guvernamentale și organizații municipale, a crescut de aproape opt ori în 2020 față de datele din anul anterior, informează compania de tehnologie, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

Conform experților, această creștere a cazurilor de ransomware, de 767%, a avut loc odată cu scăderea cu 29% a numărului total de utilizatori afectați de orice fel de ransomware, WannaCry fiind în continuare familia cel mai frecvent întâlnită.

"Atacurile ransomware care urmăresc răscumpărare - când atacatorii criptează informații private și le blochează accesul victimelor - au devenit parte din cotidian în anii 2010, în urma unor campanii de amploare WannaCry și Cryptolocker. Acestea au vizat zeci de mii de utilizatori și au solicitat deseori sume relativ mici de la victime pentru a li se returna fișierele. De-a lungul anilor, aceste campanii au scăzut ca anvergură. De fapt, din 2019 până în 2020, numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu atacuri de tip ransomware pe toate platformele a scăzut de la 1.537.465 la 1.091.454 - o scădere de 29%. Pe lângă acest declin, totuși, a existat o creștere a amenințărilor ransomware țintite. Atacurile ransomware țintite - atacurile împotriva unei victime alese, cu scopul de a extorca bani - vizează adesea ținte importante, cum ar fi corporațiile, agențiile guvernamentale și municipale și organizațiile de asistență medicală. Atacurile implică mult mai multă complexitate (compromiterea rețelei, recunoaștere și persistență sau mișcări laterale) și recompense mult mai mari", se arată în raportul întocmit de Kaspersky.

Potrivit sursei citate, unele dintre cele mai prolifice familii de ransomware țintite au fost Maze, grupul implicat în mai multe incidente mari, dar și RagnarLocker. În ambele cazuri, atacatorii au început tendința de exfiltrare a datelor, în plus față de criptarea acestora și au amenințat că vor face publice informațiile confidențiale dacă victimele refuză să plătească.

Un alt ransomware a fost WastedLocker, iar în multe dintre aceste cazuri, malware-ul este conceput special pentru a infecta fiecare țintă individuală.

"În ciuda creșterii înregistrate de ransomware-urilor țintite, familia ransomware întâlnită cel mai frecvent de utilizatori este în continuare WannaCry, troianul ransomware care a apărut pentru prima dată în 2017 și a dus la daune de cel puțin 4 miliarde de dolari în 150 de țări. 22% dintre utilizatorii care au trecut prin ransomware în 2019 au întâlnit WannaCry. Procentul acestora a scăzut la 16%, în 2020", notează specialiștii.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, în prezent, protejează prin tehnologiile sale peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 250.000 de companii-client. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău