Creștere alarmată a intoxicațiilor cu ciuperci. Care sunt simptomele și ce recomandă specialiștii

  • 06 Noiembrie 2020 11:58
Creștere alarmată a intoxicațiilor cu ciuperci. Care sunt simptomele și ce recomandă specialiștii

O creștere alarmantă a cazurilor de intoxicație cu ciuperci a fost înregistrată de la începutul acestei săptămâni. 42 de persoane, inclusiv zece minori, au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce au consumat ciuperci culese în pădure. Specialiștii recomandă oamenilor să nu procure ciuperci în locuri neautorizate, iar la apariția primelor simptome să apeleze la serviciile de urgență. 

Aproape 70 de solicitări pe motiv de urgențe toxice au fost înregistrate de la începutul acestei săptămâni la Serviciul de Asistență medicală Urgentă Prespitalicească.

În urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 de persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în ultimele trei zile. În Chișinău au fost raportate 11 cazuri, la Edineț – 6, Telenești – 5 și câte patru cazuri în raioanele Călărași și Orhei.

În Secția de Toxicologie de la Spitalul „Sfânta Treime” din Capitală, din cele 25 de persoane internate de la începutul anului cu intoxicație provocată de consumul de ciuperci, 20 au fost spitalizate în ultimele trei săptămâni. Șeful secției, Adrian Pâslaru, menționează că în această perioadă, crește, de regulă, numărul bolnavilor cu  intoxicație.

„Și la noi în secție s-a observat o creștere caracteristică perioadei date a anului. A fost precedată de precipitațiile atmosferice care au dus la apariția mai multor ciuperci prin păduri. Ca și consecință, au apărut și intoxicațiile, dar până la moment au fost doar intoxicații ușoare și medii. Slavă Domnului nu au fost pacienți cu intoxicații grave. Oamenii să fie foarte atenți, să le culeagă doar pe cele care le cunosc. Să nu procure din locuri neautorizate. Cine adună pentru vânzare poate să nu fie chiar atât de atent și să mai culeagă și din cele necomestibile, mortal otrăvitoare”, a declarat Adrian Pâslaru. 

La apariția primelor semne de intoxicație este foarte important ca oamenii să solicite ajutorul medicilor, susține șeful Secției de Toxicologie, care precizează, totodată, că după prelucrare toxina din ciupearcă nu dispare.

„Ca regulă, începe cel mai frecvent cu grețuri, vome, diaree, uneori, transpirație abundentă, afectarea sistemului nervos central, halicinații. În aceste cazuri toată lumea trebuie să se adreseze timpuriu la medic pentru a fi consultat, supravegheat. Toxina care se află în ciupearcă nu se distruge nici la fierbere, nici la alte tipuri de prelucrare, marinare”, a spus medicul. 

De la începutul acestui an două persoane au decedat după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău