Creștere a numărului de plângeri la CEDO a cetățenilor Republicii Moldova. Ce despăgubiri a fost obligat statul să plătească în 2023

  • 26 Ianuarie 11:40
Creștere a numărului de plângeri la CEDO a cetățenilor Republicii Moldova. Ce despăgubiri a fost obligat statul să plătească în 2023

Plângerile cetățenilor moldoveni la CEDO au crescut anul trecut cu 2% față de anul 2022. Astfel, cetățenii Rep. Moldova s-au adresat la Curtea de la Strasbourg de 6,5 ori mai des decât media europeană, clasându-se pe locul 5 printre țările membre ale Consiliului Europei după numărul de cereri depuse pe cap de locuitor. Anul trecut CEDO a pronunțat 24 de hotărâri în cauzele moldovenești, pentru care Rep. Moldova a fost obligată să plătească din bugetul de stat circa 400 de mii euro, transmite Radio Chișinău.

În 2023, CEDO a recepționat peste 650 de plângeri din partea cetățenilor moldoveni, cu 2% mai mult decât în 2022. Astfel, Rep. Moldova se află pe locul 5 printre cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei după numărul de cereri depuse pe cap de locuitor, a declarat experta Daniel Goinic, director de program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

„Respectiv, raportat la populația țării, acesta este un număr de cereri impunător. Ori, moldovenii s-au adresat la CEDO de 6,5 ori mai des decât media europeană. Dacă vă amintiți, în 2022 noi ne adresam de 5 ori mai des. Acum, această intensitate a crescut”, a spus Danile Goinic.

Anul trecut CEDO a pronunțat 24 de hotărâri în baza plângerilor depuse de către cetățenii Re. Moldova, fiind constatate peste 30 de violări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, potrivit expertului în justiție, Vladislav Gribincea.

14 violări din 32, adică aproape jumătate, se referă la modul cum cauzele sunt examinate în judecată sau cum hotărârile judecătorești sunt executate. Șase violări se referă la dreptul la respectul vieții private, deseori este vorba de relația dintre părinți și copii. Cinci violări se referă la libertate și siguranță. Este vorba despre modul cum judecătorii examinează mandatele de arestare”, a declarat Vladislav Gribincea.

Din 1997 până la 31 decembrie 2023, CEDO a pronunțat circa 600 de hotărâri în cauzele moldovenești. În baza tuturor acestora, Rep. Moldova a fost obligată să plătească aproape 23 milioane de euro, dintre care circa 400 mii de euro anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău