Crește teama în legătură cu un nou război în Ucraina: „Este visul lui Putin”. Expert rus în securitate: „Război într-o lună”

  • 07 Aprilie 17:01
Crește teama în legătură cu un nou război în Ucraina: „Este visul lui Putin”. Expert rus în securitate: „Război într-o lună”

Rusia a început să se pregătească pentru un război în toată regula în Ucraina, după ce președintele Valdimir Putin a decis să mobilizeze trupe la graniță. Kremlinul susține că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio amenințare, însă experții în securitate spun că un nou conflict ar putea fi declanșat chiar în mai puțin de o lună. De asemenea, îngrijorarea crește și în rândul țărilor europene din estul Europei, transmite DIGI24.ro.

„Se va întâmpla sau nu? Vom ve­dea. Cei din Occident nu știu ce să facă în această privință“. Așa rezuma situa­ția recentă Pavel Felgenhauer, ex­pert rus în securitate, scrie EUObserver, potrivit Mediafax.

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneți această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună, la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer.

Comentariile acestuia vin după ce Putin a început dintr-o dată să strângă trupe la granița ucraineană săptămâna trecută. Manevrele vin pe fondul unei creșteri a violențelor în estul Ucrainei, creând pretexte pentru intervenție. Acestea au stârnit de asemenea semnale de alarmă în Bruxelles.

„UE trebuie să rămână vigilentă, să fie pregătită să acționeze și să-și ajute partenerii (Ucraina)“, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

„Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, a adăugat un diplomat UE.

Kremlinul nu a vorbit prea mult despre motivele din spatele acestei mobilizăi. „Pentru mine, tăcerea Rusiei este destul de înfricoșătoare și elocventă“, a declarat un ofițer de securitate dintr-o țară parteneră a NATO.

Potrivit ambasadorului ucrai­nean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin își dorește cu adevărat este să recucerească Ucraina. „Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, potrivit acestuia.

Lăsând scenariile de coșmar deoparte, este posibil ca Putin să încerce pur și simplu să sperie Europa și Ucraina pentru a obține concesii. Acesta ar putea încerca de asemenea să testeze noua administrație ame­ricană.

Situația riscă să facă soarta activiștilor ruși din opoziție, ca Aleksei Navalnîi, mai puțin impor­tantă.

UE a impus sancțiuni împotriva unui număr însemnat de oficiali ruși, restricționând în același timp afacerile cu bănci și firme de energie din Rusia.

Însă ultimele sancțiuni europene legate de Navalnîi par neînsemnate în raport cu amenințarea cu război a Rusiei, a declarat Kostiantyn Yelisieiev, fost consilier prezidențial ucrainean, pentru EUObserver.

O amenințare cu blocarea gazoductului Nord Stream 2 sau a accesului la sistemul de plăți Swif l-ar face pe Putin să se gândească de două ori, potrivit lui Yeilisieiev. Însă cele mai puternice contra-măsuri ar fi ca UE să ofere poporului ucrainean „o perspectivă de integrare“ și ca NATO să îmbrățișeze Ucraina cu un plan de acțiune pentru integrare, a declarat Yelisieiev, care conduce acum New Solutions Centre, un think-tank din Kiev.

Sursa: DIGI24.ro

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
7
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Thu
6
Fri
4
Sat
8
Sun
9
Mon
10

Curs oficial BNM 14 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2725 -0.0436
USD 17.8904 -0.0066
RON 4.3214 -0.0110
UAH 0.6383 -0.0024
RUB 0.2320 0.0004
Arhivă Radio Chișinău