Crește numărul persoanelor implicate în schema de corupție privind acordarea gradelor de dizabilitate. Un intermediar din Rezina ar fi vizat în 30 de episoade

  • 09 Septembrie 2020 09:25
Crește numărul persoanelor implicate în schema de corupție privind acordarea gradelor de dizabilitate. Un intermediar din Rezina ar fi vizat în 30 de episoade

Un șomer din Rezina a fost reținut de ofițerii CNA și procurori în cadrul dosarelor care vizează schema de corupție privind acordarea gradelor de dizabilitate. Acesta ar fi implicat în peste 30 de episoade în care ar fi intermediat darea de mită funcționarilor de la oficiul local Rezina al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, anunță, într-un comunicat, Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit materialelor cauzei, bărbatul ar fi cerut de la persoane, care și-au pierdut capacitatea de muncă, sume care porneau de la 7000 de lei în sus pentru a le ajuta să obțină confirmarea sau reconfirmarea gradelor de dizabilitate. Bănuitul a fost reținut aseară și plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore, iar pe numele lui a fost inițiată o anchetă în conformitate cu art. 326 din codul penal - traficul de influență. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 7 ani de pușcărie.

Amintim că, la finele lunii august, CNA și procurorii au mers cu percheziții la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și la oficiul Rezina pentru a documenta o schemă de corupție, organizată de mai mulți medici-experți și intermediari. Zeci de persoane, care și-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experților din cadrul (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obține grade de dizabilitate și persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experți ai CNDDCM, și-ar fi falsificat infirmitatea, obținând pensii speciale de la stat. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro și zeci de mii de lei.

În cadrul investigațiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă și trafic de influență, comise de către angajați ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și de către unii funcționari ai Serviciului Teritorial Rezina. Imaginile video și audio, obținute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienților de a da mită pentru coruperea funcționarilor, precum și împărțirea banilor, primiți în calitate de mită, între experți.

Atunci, șase persoane au fost reținute, în urma descinderilor CNA, iar în prezent toate sunt arestate preventiv. Două din ele se află la Penitenciarul 13, altele 4 au fost plasate în arest la domiciliu prin decizia instanței de judecată.

CNA solicită oamenilor, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor pretins ilegale ale funcționarilor menționați, să denunțe la Centrul Național Anticorupție prin intermediul liniei naționale anticorupție 0 800 55555.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău