Crește influența dreptei antiimigrație în țările nordice
-
22 Iunie 2015 12:09
În Norvegia și Finlanda dreapta antiimigrație este deja în guvern, în Danemarca tocmai a obținut această șansă.
În alegerile parlamentare de joi, Partidul Popolar Danez, eurosceptic și antiimigrație (DPP), a obținut 21% din voturi, cu 9% mai mult decât în votul de acum patru ani. "Aceasta arată că devenim un partid într-adevăr popular, pentru care am luptat timp de mulți ani" - s-a bucurat joi noaptea liderul partidului, Kristian Thulesen Dahl.
În noul Folketing, parlamentul unicameral al Danemarcei, DPP va avea o influență reală asupra puterii, pentru că, deși alegerile au fost câștigate de Partidul Social-Democrat al premieruui de până acum Helle Thorning-Schmidt (26%), s-au prezentat slab membrii coaliției de centru-stânga. Majoritatea fotoliilor au fost ocupate de centru-dreapta, condusă de Lars Lokke Rasmussen și de DPP. Partidul lui Dahl poate intra acum în guvern sau să-l sprijine neformal, ca în anii 2001-2011.
În timpul campaniei electorale, DPP a cerut reducerea imigrației și revenirea controlului la granițele cu Germania și Suedia. Este foarte eurosceptic, dar nu dorește ieșirea Danemarcei din Uniunea Europeană. Se va înțelege în mod sigur cu Rasmussen, deși ar putea avea cu el dispute pe teme sociale. Centru-dreapta vrea să reducă rolul sectorului public, DPP - dimpotrivă.
În mai, în guvernul Finlandei a intrat gruparea eurosceptică Partidul Finlandezilor, care în alegerile din aprilie a obținut 17,7% (cu 1,4% mai puține decât acum patru ani). În Norvegia, Partidul Progresului se află în guvern împreună cu conservatorii deja din anul 2013.
O excepție este Suedia, unde Democrații Suedezi, care sunt împotriva imigrației, sunt izolați pe scena politică, deși în alegerie din septembrie 2014 pentru Riksdag au obținut 12,9%.
În mod paradoxal, influența crescândă a partidelor antiimigrație de dreapta din Danemarca, Finlanda și Norvegia se datorează în mare măsură atenuării atitudinii lor. În Danemarca, Dahl a înlocuit-o în fruntea partidulului pe foarte controversata Pia Kjaersgaard, care a fost nevoită în trecut să se apere în fața instanței de acuzațiile de rasism, deoarece a scris în ziarul partidului că "musulmanii mint și înșeală".
La fel de importantă este criza în social-democrațiile nordice tradițional puternice, care au exclus coalițiile cu euroscepticii. În prezent, social-democrația este la guvernare numai în Suedia. În cele din urmă, deciziile alegătorior pot fi influențate de numărul tot mai mare al imigranților care asaltează Europa.