Creșele alternative sunt o soluție pentru părinții care doresc să revină la muncă din concediul după nașterea copilului. Proiectul de lege a fost supus unei dezbateri publice

  • 18 Octombrie 2022 14:15
Creșele alternative sunt o soluție pentru părinții care doresc să revină la muncă din concediul după nașterea copilului. Proiectul de lege a fost supus unei dezbateri publice

Actualul Regulament Sanitar pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor necesită o adaptare la piața muncii pentru a facilita crearea unor spații alternative de educație publică, cum ar fi creșele private cu o capacitate de până la cinci copii. Concluzia aparține mai multor experți care au participat astăzi la o dezbatere publică a unui proiect de lege pe această temă, organizată de Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie, transmite Radio Chișinău.

Creșele alternative sunt o soluție pentru părinții care doresc să revină la muncă din concediul după nașterea copilului, a afirmat experta Alina Andronache de la Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, care a participat la elaborarea proiectului de lege.

La rândul său, reprezentanta Ministerului Sănătății, instituție vizată în promovarea condițiilor sanitare a creșelor, Aliona Crețu, a spus că statutul de îngrijitor trebuie reevaluat, deoarece în condițiile de angajare se stipulează că acesta nu ar trebui să fie diagnosticat cu boli cronice transmisibile, experta subliniind faptul că bolile cronice nu pot fi transmisibile prin definiție. Autorii proiectului ar trebui să  respecte în tocmai și terminologia în limba română. Aliona Crețu:

„Referitor la terminologie, noi astăzi în discuție am folosit foarte mult lunch box, totuși este o lege în cadrul legislativului național, nu știu din punct de vedere juridic în ce măsură putem aplica termenii preluați din altă limbă. Propun să regăsim termeni care corespund dicționarului limbii române. Acceptăm că în calitate de îngrijitor/îngrijitoare pot activa persoanele cu vârsta minimă de 16 ani, dar să fie cu experiență.”

Președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a precizat că proiectul ar trebui să prevadă și situația în care un îngrijitor sau o îngrijitoare vrea să angajeze un ajutor.

„ eu cred că trebuie de menționat că îngrijitorii pot contracta persoane care să îi asiste și să le introducă condiții minime față de aceste persoane dacă cumva acest lucru  în altă parte în cadrul legal acest lucru nu este specificat. Dacă tu acasă ai cinci copii, iar tu mai vrei să  îți iei un ajutor de îngrijitor, să ai cadrul legal ca să poți lucrul acesta să îl faci, trebuie să faci un alt contract de prestații servicii adițional, dar și acea persoană să aibă niște cerințe minime, dar mai puțin sofisticate decât cele față de îngrijitor”, a spus Perciun.

Creșele de acest gen ar putea fi deschise de către angajatori într-un spațiu anex la locul de muncă a părinților, a spus Sergiu Guzun, directorul primei societăți care deja administrează o astfel de creșă . El a menționat că proiectul trebuie să prevadă și situațiile legate de salarizare, în cazul în care sunt mai mulți copii și e nevoie să fie angajate mai multe persoane:

„Dvs specificați în Regulament că îngrijitorul trebuie să aibă grijă maxim de cinci persoane. Astfel, de exemplu, eu trebuie să angajez doi îngrijitori. Ca să îi ofer o motivație, eu trebuie să îi ofer un salariu decent, respectiv costuri suplimentare ș.a.m.d. Cu toate că el ar putea să lucreze cu un ajutor, care să facă careva operațiuni suplimentare. Respectiv eu pot să iau o persoană calificată să o plătesc cu un salariu mai bun, iar celui suplimentar să îi dau mediu pe economie”, a declarat Guzun.

Proiectul are drept scop armonizarea vieții profesionale cu cea de familie, creșterea activității profesionale, crearea locurilor de muncă și încurajarea planificării familiale, afirmă autorii proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău