Crescătorii simt o revitalizare după ce anul trecut au stat cu nucile în depozit

  • 14 Decembrie 2023 14:20
Crescătorii simt o revitalizare după ce anul trecut au stat cu nucile în depozit

Anul trecut crescătorii și exportatorii de nuci s-au confruntat cu o situație mai tensionantă, inclusiv pe fundalul războiului din Ucraina. Deși au avut o roadă bună, nu a existat o cerere suficientă, iar prețurile au fost destul de mici. În aceste condiții, crescătorii au fost nevoiți să-și țină produsul în depozite. Anul acesta situația s-a dinamizat, iar cererea este mai înaltă. Problemele și oportunitățile ramurii au fost discutate la un forum anual, transmite IPN.

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, Oleg Tîrsînă, a declarat că o parte din roada de nuci de anul trecut a fost mixată cu producția de anul acesta. „Anul acesta situația s-a dinamizat un pic. Producția de nucă este mult mai întrebată, este un flux mare de companii din exterior interesate de achiziția nucii, în special în coajă”, a notat Oleg Tîrsînă.

Republica Moldova a scăzut în topul statelor exportatoare de nucă. Cifrele pe interior arată că media anuală de nuci exportate este de 34-35 de mii de tone. Acest fapt este explicat prin reducerea semnificativă a colectării nucilor din fâșiile de aliniament și din gospodăriile individuale. Totuși, se estimează că aceste cantități exportate vor crește în condițiile în care se plantează livezi de nuci.

Potrivit lui Oleg Tîrsînă, o situație nouă pentru Moldova este faptul că există o cantitate de nucă disponibilă, însă ea nu este suficientă să acopere cererea din exterior. Companiile din afară solicită anumite soiuri și cer respectarea unor criterii de calitate destul de riguroase. O altă problemă este că producătorii din Moldova nu întotdeauna respectă termenele în care li se cere se pregătească loturile pentru export.

„Când începe calibrarea, lucrurile se împotmolesc, din cauza unor chestii banale. Și acest fapt testează răbdarea cumpărătorilor care înaintează termene. Și dacă nu te încadrezi în calendarul lor, e o problemă. Deci ai loturi de nucă în depozit, dar e problemă de logistică și sunt impedimente birocratice. Există o problemă de organizare, de disciplină în procesul de ambalare, pregătire, export. Astfel, exportatorii sunt interesați să achiziționeze nucă, dar condiționează cu scurtarea acestor pregătiri pentru export”, explică președintele Uniunii.

În acest context, el îndeamnă nucicultorii să fluidizeze la maxim obținerea documentației și întregul proces. De asemenea, ei trebuie să țină cont de faptul că principalii cumpărători ai nucii în coajă sunt Turcia și Albania. În ceea ce ține de miezul de nucă, cele mai mari cantități sunt cumpărate de companii din Franța și Germania. Însă, printre destinațiile care pot fi explorate sunt Austria, Olanda, România, Elveția, țări în care exporturile au crescut semnificativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău