Creiere umane crescute în secret în laborator. Scopul lor controversat. Cercetător: Etica nu poate ține pasul cu știința

  • 15 Decembrie 2019 15:45
Creiere umane crescute în secret în laborator. Scopul lor controversat. Cercetător: Etica nu poate ține pasul cu știința

Replici în miniatură a creierului uman, dezvoltate în laborator - vorbim despre încă o graniță depășită de tehnologie. Subiectul a creat o adevarată tensiune pe site-urile de specialitate, mai ales ca proiectul s-a dezvoltat o bună perioadă de timp în secret, scrie Digi24

Mini creierele umane care cresc în interiorul unor trupuri de șobolani încep să se integreze, spun savanții.

Tehnologia stem a avansat atât de mult, încât acum oamenii de știință pot acum crește în laborator versiuni miniaturale ale creierelor umane, așa numitele organoide sau mini-creiere. Însă cei preocupați de etica medicală sunt îngrijorați în legătură cu recentele progrese făcute în acest domeniu ce presupune creșterea unor creiere minuscule în interiorul altor animale. Aceste preocupări au devenit mai serioase după întâlnirea anuală din noiembrie a Societății de neuroștiință, ținută în Washington D.C, când două echipe de cercetători au prezentat o cercetare încă nepublicată despre interacțiunea neașteptată dintre mini creierele umane și gazdele lor, șobolanii și șoarecii.

Cercetător: „Intrăm pe un teren total nou”

În această cercetare, oamenii de știință declară că organoidele au supraviețuit pentru lungi perioade de timp - chiar două luni într-un caz - conectate la sistemele circulatorii și nervoase ale animalelor de laborator, transferând sânge și semnale nervoase între animalul gazdă și celulele umane implantate. Un avans fără precedent în acest tip ce cercetare. „Intrăm pe un teren total nou", spune Christof Koch, președintele Institutului Allen pentru științele creierului din Seattle. „Știința avansează atât de rapid, încât etica nu mai poate ține pasul."

Faptul că aceste mini-creiere pot fi crescute în laborator e un mare proges, pentru că au multe dintre caracteristicile creierelor umane din primele stadii de dezvoltare. Cu toate că nu sunt „vii” în sensul în care sunt creierele noastre, se dezvoltă și sunt organizate în multiple straturi ca și acestea. Ba chiar reacționează asemănător unor stimuli precum drogurile psihedelice. Organoidele sunt concepute pentru a revoluționa cercetarea pe creierul uman, pentru că oamenii de știință le pot supune unor teste care ar fi lipsite de etică dacă ar fi făcute pe oameni vii.

Savanții dezbat dacă aceste creier sunt „conștiente”

Savanții încă dezbat dacă aceste creiere sunt „conștiente" sau nu, dar faptul că ar putea fi implantate cu succes în animale de laborator stârnește un nou set de îngrijorări etice. Una dintre îngrijorările majore este legată de posibilitatea ca aceste organoide s-ar putea dezvolta la un nivel superior în interiorul animalelor de laborator, făcând dezbaterea despre conștiința mini-creierelor și mai urgentă. Implantarea unor structuri de creier uman în animale creează o arie etică spinoasă, iar oamenii de știință sunt îngrijorați în legătură cu faptul că cercetările medicale ajung prea repede și prea departe pe un teritoriu necunoscut. În acest moment, trei laboratoare au conectat cu succes organoide la vase de sânge de origine animală.

În ianuarie, cercetătorii de la Institutul Salk au dezvoltat un hibrid om-porc, generând posibilitatea că porcii cu celule umane să poată dezvolta conștiință umană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,6 m/s
Sat
20
Sun
23
Mon
23
Tue
24
Wed
27

Curs oficial BNM 14 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 0.2247
USD 16.7051 0.0937
RON 4.0919 0.0471
UAH 0.6112 0.0078
RUB 0.2276 0.0005
Arhivă Radio Chișinău