CReDO: Proiectul noului Cod al audiovizualului trebuie îmbunătățit

  • 10 Februarie 2016 16:36
CReDO: Proiectul noului Cod al audiovizualului trebuie îmbunătățit

Aprobarea proiectului noului Cod al audiovizualului, în actuala variantă, ar putea avea efecte imprevizibile, pe motiv că unele prevederi impun un grad înalt de limitare a libertății de exprimare.

Astfel, proiectul care a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de astăzi, 10 februarie trebuie retras pentru îmbunătățire. De această părere este directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, care a înaintat o serie de propuneri din perspectiva asigurării mai bune a dreptului la exprimare, a pluralismului media și independenței regulatorului media.

Sergiu Ostaf, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că aprobarea noului Cod, în actuala variantă, ar crea un mediu mai complicat de activitate a jurnaliștilor și editorialiștilor din domeniul audiovizualului. Pentru îmbunătățirea proiectului de lege, expertul propune modificarea sintagmei „obligația de diligență” în verificarea informației” din articolul 13, alineatul 3(b). Potrivit lui, această normă ar fi excesivă și ar cere eforturi suplimentare din partea jurnaliștilor. Sergiu Ostaf propune înlocuirea acesteia cu sintagma „responsabilității de respectare a eticii profesionale jurnalistice conform practicilor europene democratice”.

De asemenea, directorul CReDO, recomandă modificarea art. 13, alineatul 1, prin care se cere prezentarea „informației completă și veridică”. Expertul consideră că ar fi necesară excluderea sintagmei „completă și veridică”, pentru că acest fapt este foarte greu de realizat în practică. În opinia lui Sergiu Ostaf, jurnaliștii nu pot să asigure o veridicitate absolută a informațiilor.

Sergiu Ostaf propune și modificarea prevederilor din alineatul 4(c), a articolului 13. Expertul consideră că ar fi necesar completarea acestuia cu fraza „inclusiv, unde e posibil, solicitarea reacției subiectului relevant sau vizat”. Modificarea propusă vine să faciliteze munca jurnalistului, în contextul în care persoana vizată în material nu este accesibilă sau refuză să comunice cu presa.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, impunerea prin articolul 105 din Codul Audiovizualului, a restricției de „situația dominantă în formarea opiniei publice” este un criteriu imprevizibil și oscilant. În opinia sa, acest aspect descurajează calitatea activității antreprenoriale în domeniu. Potrivit lui, obiectivul de asigurare a pluralismului de opinie poate fi asigurat gradual prin limitarea efectivă a numărului de licențe și nu prin restricția de poziție dominantă pe piață. În acest context, Sergiu Ostaf propune limitarea până la două licențe de emisie sau de retransmisie pentru fiecare frecvență pentru aceeași persoană fizică sau juridică sau altor persoane care se află în relație de rudenie până la gradul IV.

Directorul CReDO crede că actualul Cod al audiovizualului este, în multe aspecte,  inferior proiectului de lege propus, însă, nici acest proiect nu oferă soluții pentru a asigura atractivitatea investițiilor într-o afacere audiovizuală de calitate. Potrivit expertului, proiectul de lege nu va asigura un pluralism mai mare de opinii.

De asemenea, Sergiu Ostaf a spus că, în alte state, nu există restricția ca partidele politice să nu-și poată fonda posturi de televiziune. Potrivit lui, această restricție din Codul audiovizualului va reduce pluralismul de opinie sau va determina partidele politice, în mod indirect, să finanțeze posturile de televiziune din resurse nedeclarate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău