Crăciunul într-o lume cu prinṭi, prinṭese și boieri

  • 26 Decembrie 2017 16:40
Crăciunul într-o lume cu prinṭi, prinṭese și boieri

Manole Filitti a fost coborâtor dintr-o familie veche, boierească, originară din Epir și atestată documentar încă din secolul al XVII-lea. Mulṭi dintre strămoșii săi au fost oameni învăṭaṭi: Dositei, episcop de Buzău; Silvestru și Constantin, doctori faimoși în Bucureștiul primei jumătăṭi a secolului al XIX-lea; un bunic aghiotant al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și apoi al principelui Carol. Familia Filitti avea case frumoase pe Kiseleff, pe Calea Victoriei și frecventa saloane la fel de ilustre. Manole a primit o educaṭie deosebită, făcută în spiritul disciplinei, care ce l-a ajutat, se pare, să treacă prin anii dictaturii proletariatului. Tatăl său, istoricul Ioan C. Filitti, era specialist în heraldică și genealogie, era pasionat în cercetările sale de perioada modernizării Principatelor, iar în primele două decenii ale secolului al XIX-lea avusese acces la Arhivele Vaticanului din care publicase două volume de documente. Pe linie maternă, Manole Filitti descindea din familia Ghica, iar celebra scriitoare Dora d’Istria (Elena Ghica) era mătușa lui. Pentru că era înzestrat cu calităṭi deosebite stimulate de o educaṭie aleasă, Manole Filitti avea să devină – după încheierea studiilor de drept și economie – director al fabricii de uleiuri Phoenix, la numai 32 de ani. Acesta este, pe scurt, portretul unui om din vechea elită pe care comuniștii s-au luptat cu îndârjire să o distrugă. Anii de închisoare politică și vicisitudinile traiului în republica populară sau socialistă nu i-au șters însă amintirea copilăriei petrecută într-o lume cu prinṭi, prinṭese și boieri…

Istoricul Ioan C. Filitti
Istoricul Ioan C. Filitti

„Vreau să încep prin a vă spune că a vorbi despre amintirile mele cu tatăl meu nu este treabă prea simplă. Am ajuns la o vârstă foarte înaintată, adică la 84 de ani și tatăl meu a murit în 1945. S-au scurs, deci, de atunci, exact 50 de ani, fapt pentru care el, ca istoric, ca genealogist, ca academician, a fost comemorat și va fi comemorat în continuare. Eu socotesc că am încă multe amintiri legate de tatăl meu – poate că nu sunt direct ale mele – și din această perioadă, de după moartea lui, de 50 de ani de zile, în care aceste amintiri au fost răscolite în sufletul și în mintea mea de o serie întreagă de împrejurări, pentru că dacă pot face o oarecare socoteală, eu n-am trăit foarte mult în preajma tatălui meu.

Când eram eu mititel, copil, tatăl meu era pe front sau era plecat în diferite misiuni și atuncea… mama mea era la țară, unde apăra niște bunuri ale noastre care erau în Iași, și eu împreună cu frații mei – aveam o soră mai mare și un frate mai mic – am locuit câțiva ani într-unul dintre imobilele anexe ale Palatului Cantacuzino. Și acolo am făcut și o școală, pentru că la Cantacuzino, tanti Caterine, cum îi spuneam noi, nașa mea, a organizat niște cursuri la care toți copiii ăștia adăpostiți de ea, erau copiii Floresci, erau copiii Cantacuzino, erau copiii Greceanu, cu care am rămas prieten și acuma… Deci tatăl meu nu era! Și eram acolo cu teta noastră, care se ocupa de noi și de sănătatea noastră.

Colindatori 1935
Colindatori 1935

Și din acel moment am două amintiri despre tatăl meu, foarte clare. Una, când el s-a întors dintr-o permisie. Noi eram chinuiți în fiecare dimineață, ni se dădea să mâncăm griș cu lapte, zis griș cu lapte, dar era mai mult griș cu apă și erau întodeauna niște cocoloașe. Și le înghițeam greu și era o suferință cumplită! Ei, apariția asta a tatălui meu [care] a spus: <Gata! Luați grișul cu lapte…> ne-a scutit de a mânca acel griș cu lapte și asta a rămas în amintirea mea o mare victorie, o mare sărbătoare! Alta, tot de atunci, din perioada aia, când tatăl meu, venind acasă, m-a găsit cu niște fluturi și înecându-i într-un canal… asta mă învățase să fac Ionel Ghica, faimosul aviator de mai târziu, care era un diavol și ne punea, pe copiii ăștia mai mici, îi învăța tot felul de drăcii. El fuma și [ne spunea]: <Să nu spui că m-ai văzut fumând, că o pățești!> și așa mai departe… Și tata mi-a spus: <Așa ceva să nu te mai prind că faci! Tu nu te gândești…?!>, mă rog, lecția de cuviință. Au trecut câteva zile, tata m-a găsit din nou asupra faptului și zice: <Vino sus!> și m-a luat și mi-a tras o bătaie pe care iată… – era să zic după 100 de ani! – încă mi-o amintesc.

Colindatori 1935
Colindatori 1935

În continuare, lucrurile s-au întors în așa fel… am avut câțiva ani când am locuit cu toții, s-a întors și mama mea de la Iași și am locuit cu toții într-o foarte frumoasă vilă la Șosea. Asta era vilă Ghiculească și locuiam acolo, era tata, era mama, adică era o viață normală. Asta a durat numai câțiva ani. Totuși acolo era frumos, cu toată vila și cu o grădină frumoasă… Tatăl meu era un șoarece de bibliotecă și petrecea mai tot timpul citind și scriind și așa mai departe și nu se ocupa prea mult de noi. Dar, iarăși am o amintire foarte pregnantă, că de Crăciun se făceau pomi, cei mai frumoși pomi îi făceau Grecenii, familia Greceanu, care locuiau unde este acuma Poliția Sectorului 6, pe strada Paul Greceanu… Pomi înalți, mă rog! Și la noi acasă, iarăși, în unul din anii ăștia de care vreau să vă vorbesc, pomul era total lipsit de jucării! Nu era nimic pe el! Consternare, ne uitam unii la alții ce se-ntâmplă și, la un moment dat, un zgomot teribil [se aude] și se prăvale pe scara care venea de la etaj, la picioarele noastre, un sac mare! Vă închipuiți ce a fost pe noi, și tata a luat sacul ăsta, i-a tăiat sforile și a scos de acolo și a început să ne distribuie cadouri.”

[Interviu de Virginia Călin, 1995]

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău